Interventia statului prin garantare in cadrul Programului Prima Casa se va reduce gradual, din 2018

Data publicarii: 08-12-2017 | Economie

Interventia statului prin garantare in cadrul Programului Prima Casa se va reduce gradual, incepand cu 1 ianuarie 2018, se arata intr-un comunicat de presa al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri remis, joi, AGERPRES.

"În concordanță cu liniile directoare și obiectivele stabilite prin Strategia Programului Prima Casă 2017-2020 a fost stabilită o modalitate de evaluare a activității finanțatorilor și de ajustare a plafoanelor de garantare care se alocă finanțatorilor participanți în cadrul Programului Prima Casă, la începutul fiecărui an calendaristic în funcție de ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate în cadrul programului în anul precedent. Noua strategie de alocare a plafoanelor se înscrie pe linia reducerii graduale a intervenției statului prin garantare, asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor", se arată în documentul care citează un Ordin al ministrului Finanțelor Publice publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit acestuia, asumarea unei proporții echilibrate între creditele contractate în cadrul Programului Prima Casă și cele contractate în condițiile standard oferite de finanțatori este o parte importantă a unei politici publice de orientare a Programului Prima Casă către susținerea unor obiective sociale bine definite pe termen mediu și lung.

'Există o preocupare majoră de optimizare a proceselor de garantare la nivelul FNGCIMM. Pentru Programul Prima Casă, în paralel cu procesul de eficientizare a fluxului de garantare, se desfășoară procese de recalibrare și reparametrizare ce pot conduce la o targetare cât mai eficientă din punct de vedere social, pentru a putea beneficia de acest program acei oameni care au o reală nevoie de locuință. Programul evoluează permanent, răspundem prompt dinamicii pieței, astfel încât să aibă o adresabilitate socială cât mai eficientă și să genereze beneficii maxime', a declarat directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Alexandru Petrescu.   În data de 6 decembrie 2017, în Monitorul Oficial nr. 963, a fost publicat Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr.3097/ 2017, prin care se aprobă Procedura și criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanțatorii participanți în cadrul programului "Prima Casă", care va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2018.

Conform FNGCIMM, această nouă procedură are ca scop utilizarea mai eficientă a plafoanelor alocate anual pentru Programul Prima Casă, prin elaborarea unor criterii care vor sta la baza evaluării activității finanțatorilor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: