Capitala Romaniei coboara pe locul 188 in clasamentul mondial al competitivitatii urbane 2017-2018 (raport)

Data publicarii: 25-12-2017 | Economie

Capitala României pierde 16 pozitii în clasamentul mondial al competitivitatii urbane si cade pe locul 188 din 200 de orase analizate, potrivit ultimului Raport Global al Competitivitatii Urbane 2017-2018 publicat de catre UN Habitat si CASS, se arata într-un comunicat al INACO, remis duminica AGERPRES. 

În raportul precedent 2015-2016, Bucurestiul ocupa pozitia 172.

"Competitivitatea urbana este strâns legata de dezvoltarea economica si sociala. Orasele cu o infrastructura mai buna genereaza o productivitate urbana mai mare. Cresterea productivitatii urbane, la rândul sau, genereaza venituri mai mari pentru toate segmentele societatii: cetateni, autoritati locale, guvern si sectorul privat. Orasele mai competitive atrag, de asemenea, talentele si capitalul, recruteaza muncitori calificati, creând un ciclu virtuos de prosperitate pentru toti. Gradul de sanatate economica implica competitivitatea economica urbana sau lipsa acesteia. Economiile cu grad ridicat de competitivitate se reflecta în preturile imobiliare mai mari si viceversa", precizeaza Andreea Paul, presedintele INACO. 

Potrivit sursei citate, indicele competitivitatii oraselor reflecta prosperitatea urbana, saracia si beneficiile rezidentilor urbani, comparativ la scara globala cu peste 1000 de orase, resimtite de gospodarii la nivel micro, de economie si societate la nivel macro, în acelasi timp. Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a oraselor este una dintre cele mai importante si provocatoare probleme actuale, sustine reprezentantul INACO . 

Conform clasamentului, indicele competitivitatii economice a Bucurestiului este la putin peste jumatate (0,51) din scorul obtinut de New York (1,00) - aflata anul acesta pe primul loc în lume, detronând Londra. 

"Lumea de astazi cunoaste schimbari fundamentale, în care aglomerarile urbane sunt principalele platforme de desfasurare a activitatilor umane si primele motoare de dezvoltare. Inovarea tehnologica determina viitorul oraselor globale si al sistemului urban. Prin urmare, analiza competitivitatii oraselor si a sistemului urban are menirea de a îmbunatati mediul de afaceri si de viata în orase. Bucuresti nu poate face abstractie de aceste tendinte globale si are obligatia fata de locuitorii sai de a se reorienta spre politici de dezvoltare locala pro-competitivitate. Comunitatea de profesionisti ai think-tank-ului INACO - Initiativa pentru Competitivitate - poate contribui la acest efort comun într-un grup de lucru dedicat acestui obiectiv, cu exemple pragmatice de strategii de dezvoltare urbana competitiva", sustine presedintele INACO.

În topul primelor cele mai competitive orase ale lumii în proaspatul raport lansat de UN Habitat si CASS se afla dupa New York, Los Angeles, Singapore, Londra, San Francisco, Shenzhen, Tokyo, San Jose, Munchen si Dallas. 

Sursa: Agerpress