RETROSPECTIVA 2017 Alexandru Dedu (Handbal): Dezamagirea cea mai mare a fost meciul cu Cehia de la CM 2017

Data publicarii: 27-12-2017 | Economie

Handbalul românesc nu a traversat în 2017 un an prea grozav, singura medalie, de argint, a venit de la echipa feminina a României participanta la Festivalul Olimpic al Tineretului European din Ungaria, în timp ce nationala de seniori a ratat calificarea la Campionatul European din 2018, iar nationala de senioare a fost eliminata neasteptat de Cehia în optimi la Campionatul Mondial, dupa un parcurs remarcabil în grupa.

''A fost un an de început de ciclu olimpic si un an de reconstructie. Anul acesta s-a câstigat o medalie de argint, la Festivalul Olimpic al Tineretului European din Ungaria si avem calificate pentru anul urmator patru echipe nationale: tineretul si junioarele la feminin, tineretul si juniorii la masculin, urmând ca la începutul anului viitor sa intre în calificari echipa nationala de senioare si cea de seniori'', a declarat presedintele Federatiei Române de Handbal (FRH), Alexandru Dedu, pentru AGERPRES.

Nationala de seniori a României, cu spaniolul Xavier Pascual pe banca tehnica, a ratat de putin calificarea la CE 2018, competitia la care nu ne-am mai calificat din 1996, iar solutia de viitor luata de federatie este sa investeasca în jucatorii tineri.

''Sunt niste puncte de început, seniorii au intrat în 2017 cu mari sanse de calificare la CE 2018, pe care nu au reusit-o. Am avut niste discutii interne serioase cu staff-ul echipei nationale si ideea este sa investim foarte multa încredere jucatorilor tineri cu 1-2 jucatori de experienta care confirma la echipele lor si sunt jucatori în strainatate care fac treaba asta. Ideea este sa investim si sa dam credit mult mai mult celor care au foame de performanta'', a precizat fostul pivot de la Barcelona.

Nationala feminina a României, antrenata de ibericul Ambros Martin, a avut un parcurs foarte bun în grupe la Campionatul Mondial, clasându-se pe primul loc, dar în meciul cu Cehia din optimi a capotat neasteptat (27-28) si a ocupat doar locul 10 în clasamentul final, comparativ cu locul 3 de acum doi ani.

''Legat de echipa nationala de fete, lucrurile au mers mai mult decât civilizat, s-a înscris pe o traiectorie progresiva. Faptul ca nu am reusit sa ne calificam în sferturi nu ne-a picat tocmai bine, dar pe ansamblu linia de pregatire si ceea ce ne propunem sa facem noi cu bataie lunga în 2020 este atins. Am început sa ne asezam, sa sedimentam un pic ce s-a întâmplat în meci, ce s-a întâmplat înainte si în momentul de fata, înca nu este o concluzie batuta în cuie, trebuie sa o analizam, dar cred ca a fost o supraîncarcare motivationala, atât de mult si-au dorit staff-ul si echipa sa treaca de acest meci. S-a si pornit cu ideea de la început ca trebuie sa trecem de acest meci, încât s-a ajuns la un punct care nu ne-a facut bine. Reactia de dupa meci a fetelor ne-a aratat acest lucru. Sistemul este, asa cum s-a discutat destul de mult în ultimii ani, un pic nedrept. Dar nu pot sa folosesc cuvântul asta, pentru ca acum doi ani ne-a favorizat. Am trecut de Brazilia, care a terminat pe locul întâi în grupa, iar noi pe locul 4. Acel meci ne-a deschis drumul spre medalie. A fost exact invers acum. Noi am terminat pe locul întâi în grupa, Cehia a fost pe 4, dar ne-a scos. Asta e sportul de mare performanta, vorbim despre un gol si tot discursul tuturor ar fi fost cu totul altul'', a declarat Dedu.

Cristina Neagu, cea mai buna jucatoare din lume, si-a facut din nou datoria, dar în momentele dificile prea putine jucatoare au preluat responsabilitatea golului. România a parut prea dependenta de bratul Cristinei Neagu, iar apararile adverse au avut o misiune mai usoara sa anihileze o singura jucatoare. Dedu contrazice însa aceste opinii.

''Observ o tendinta de a spune lucrul asta în sens negativ. Dar în aceasta componenta, acum doi ani am câstigat bronzul mondial, acum suntem a 10-a echipa în lume, ne-a lipsit foarte putin sa intram în primele 8. As putea da un exemplu din fotbal. Acelasi lucru s-a întâmplat cu Cristiano Ronaldo si sunt campioni europeni, iar pâna în finala totul a depins de el, sau toata lumea îi dadea pase s-o bage în poarta. Acelasi lucru si cu Messi la echipa Argentinei. Sunt oameni, jucatori atinsi de gratia lui Dumnezeu si sunt ca exprimare peste ceilalti. Este normal sa fie pusi în valoare, mai mult decât atât, sa ne bucuram ca avem o Cristina Neagu, care este cea mai buna din lume, nu sa ne facem problema de ce o avem. Deocamdata Cristina Neagu si-a asumat acest rol, este o jucatoare super-profesionista, atât la club, cât si la echipa nationala, si-a asumat rolul si are puterea sa duca în continuare aceasta povara. Îi multumesc pentru asta'', a afirmat presedintele FRH.

Dedu a opinat ca echipele de senioare si echipa de junioare au provocat marile dezamagiri din acest an: ''Dezamagirea cea mai mare, personala, a fost meciul cu Cehia. Pe urma a fost faptul ca nu am reusit sa facem cele doua egaluri care ne asigurau calificarea cu echipa nationala de seniori, am fost aproape. Alta dezamagire a fost lotul de junioare, care are o componenta foarte buna, îmi place foarte mult aceasta echipa care a confirmat la FOTE, dar la CE din Slovacia a luat doar locul 7. Ne asteptam la mai mult, dar cred ca este o generatie care poate aduce performante României si jucatoare pentru echipa nationala. E normal sa îmi doresc si sa ne dorim mai mult''.

Presedintele federatiei de handbal a subliniat ca una din problemele cu care s-a confruntat în acest an a fost volumul foarte mare de lucru si numarul insuficient de angajati: ''Volumul de munca la FRH este foarte mare si suntem subdimensionati ca organigrama. Noi avem opt loturi nationale de gestionat si destule competitii interne, în fiecare zi exista multumiri si dezamagiri. Este un foc continuu. Comparativ cu alte federatii suntem bine din puncte de vedere al bugetului, noi cu multa munca aducem mai multi bani din venituri proprii decât de la bugetul de stat. Nu suntem o federatie saraca, dar nici bogata. Volumul este însa mare si nisa asta de specializare pe partea sportiva si organizare sportiva este foarte slab reprezentata în forta de munca din România''.

Infrastructura este marea problema a jocurilor sportive, dar Alexandru Dedu spera ca Sala Floreasca sa intre rapid într-un proces de modernizare care s-o readuca în circuitul competitional.

''Eu am avut câteva initiative, chiar am fost pe lista de prioritati la Compania Nationala de Investitii (CNI), împreuna cu federatiile de polo si scrima, pentru crearea unui complex în Floreasca. Din pacate, pe chestii subiective sau mai putin subiective, proiectul a cazut. În schimb sunt bucuros ca în noiembrie am semnat cu Primaria Sectorului 1 un protocol prin care încercam sa facem Sala Floreasca, s-o updatam la cerintele anului în care traim. De foarte multi ani, de 20 ani, Sala Floreasca nu mai îndeplineste conditiile de a organiza jocurile de handbal regulamentare. Este perimata moral si fizic, total neadecvata. În momentul de fata am primit de curând acceptul Consiliului Local de a se face un studiu geodezic, sa vedem ce se poarte face cu ceea ce exista. În functie de acest studiu, care va fi demarat foarte curând, se vor lua decizii''.

Obiectivele pentru 2018 sunt calificarea nationalelor de seniori la turneele finale al Campionatului Mondial din 2019, pentru baieti, respectiv al Campionatului European din 2018 pentru fete, evolutii cât mai bune ale celor patru nationale la turneele de juniori si tineret, câstigarea unei medalii la una din categorii.

''Pentru 2018, avem patru echipe calificate la turnee finale (tineret si juniori, la fete si baieti) de campionate europene si campionate mondiale, speram sa ne ducem si cu echipele de seniori (preliminarii CM 2019) si senioare (preliminarii CE 2018), avem aceasta sansa. Prima oara sa ne calificam cu seniorii, apoi cu toate echipele calificate ne ducem sa fim cât mai buni si speram sa aducem si o medalie la una dintre categorii'', a spus Dedu.

Cristina Neagu va fi aleasa incontestabil jucatoarea anului 2017 la handbal feminin, în timp ce la baieti concurenta se anunta mai mare.

''Nu am pus în discutie înca stabilirea listei celor mai buni handbalisti. Cred ca la fete lucrurile sunt foarte clare, Cristina Neagu este o jucatoare exponentiala. La baieti, sunt câtiva jucatori care fac treaba si fac performanta, vorbesc de Mihai Popescu, care performeaza în Franta, Valentin Ghionea, în Polonia. Dar vom scoate si noi clasamentul cât de curând, dupa ce intra în comisiile tehnice'', a punctat Dedu.

Sursa: Agerpress