Romania a rambursat 1, 26 miliarde euro catre Uniunea Europeana si Banca Mondiala, anul acesta; au ramas 3,5 miliarde euro de plata
Data publicarii: 27-12-2017 | EconomieRomânia a platit 1,263 miliarde euro, în 2017, catre Uniunea Europeana si Banca Mondiala din împrumutul stand-by contractat în 2009, suma reprezentând rate de capital, respectiv dobânzi si comisioane, potrivit datelor transmise de Ministerul Finantelor Publice (MFP), la solicitarea AGERPRES.
Cea mai mare parte a banilor a fost achitata Uniunii Europene, respectiv 1,254 miliarde euro.
Vârful de plata al acestui an a fost în septembrie, când a fost rambursata o suma de peste 1,179 miliarde de euro, atât la Uniunea Europeana, cât si la Banca Mondiala (BM). Cea mai mare parte a sumei a fost platita catre UE, respectiv peste 1,177 miliarde de euro, iar 2,4 milioane de euro catre BM. Suma platita Uniunii Europene reprezinta rate de capital în valoare de 1,15 miliarde euro, restul fiind dobânzi si comisioane. Suma destinata Bancii Mondiale, respectiv cele 2,4 milioane euro, sunt doar dobânzi si comisioane.
România mai are de platit, pâna în 2023, peste 3,5 miliarde de euro la Banca Mondiala si UE. Cea mai mare suma va merge catre UE, respectiv 2,46 miliarde de euro.
În 2016, România a platit Uniunii Europene si Bancii Mondiale 113 milioane de euro. Cea mai mare parte a sumei a fost rambursata UE, respectiv 104 milioane de euro. La Banca Mondiala au mers 9,1 milioane de euro.
În 2015, statul a rambursat peste 1,83 miliarde de euro Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale. De asemenea, 2015 a fost anul în care a fost achitat împrumutul de la FMI. Catre aceasta institutie România a rambursat, în total, peste 2,49 miliarde de euro.
România a achitat Uniunii Europene, în 2015, peste 1,651 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde sunt rate de capital si restul dobânzi si comisioane. Bancii Mondiale i-au fost platite 9,5 milioane de euro (dobânzi si comisioane).
În perioada 2009 - 2017, suma totala rambursata catre cele trei institutii a depasit 6,21 miliarde de euro.
Graficul MFP arata ca 2015 a fost vârful de plata pentru împrumut, adica 1,8 miliarde de euro, dar mai sunt înca doua plati mari în 2018 si 2019. În 2018, România are de achitat 1,4 miliarde euro si în 2019 - 1 miliard de euro.
Potrivit datelor Bancii Nationale a României, la 4 mai 2009, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat solicitarea României privind încheierea unui aranjament stand-by pentru o perioada de doi ani, în valoare de 11,4 miliarde DST (aproximativ 12,9 miliarde de euro sau 17,1 miliarde de dolari SUA) si eliberarea primei transe în valoare de 4,37 miliarde DST (aproximativ 4,9 miliarde de euro sau 6,6 miliarde de dolari SUA).
România este membra a Fondului Monetar International (FMI) din anul 1972, având în prezent o cota de participare de 1,030 miliarde DST (0,43% din cota totala).
Banca Mondiala este o institutie financiara internationala, înfiintata la 1 iulie 1944 în urma conferintei de la Bretton Woods (SUA), odata cu Fondul Monetar International. Misiunea sa actuala este duala, respectiv eradicarea saraciei extreme si promovarea prosperitatii într-un mod unitar. Banca este una dintre cele mai importante organisme internationale de finantare a programelor în domeniile sanatatii, învatamântului, luptei împotriva HIV/SIDA, protectia mediului si a programelor de reducere a datoriei tarilor sarace. Sediul central al Bancii Mondiale este la Washington D.C. (SUA).
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Raport PwC: 73% dintre liderii de business spun că afacerea lor a fost afectată de criza sanitară, dar impactul nu a fost atât de sever pe cât anticipau
- Deloitte Legal: Amnistia fiscala 3.0 – noi facilitati acordate contribuabililor
- XTB: Saltul preturilor marfurilor are putea fi resimtit de consumatori in perioada urmatoare
- Studiu Deloitte: femeile cu functii de conducere din Romania sunt platite mai putin si promovate mai rar decat omologii lor de sex masculin
- Dinu Bumbăcea preia conducerea PwC România de la Ionuț Simion, începând cu 1 iulie 2021
- Studiu Deloitte: pandemia va accelera adoptarea telemedicinei, a castilor pentru realitate digitala si a solutiilor de tip cloud
- Studiu Deloitte: de la declansarea pandemiei, femeile care lucreaza resimt presiune mai mare
- Sondaj PwC: Mai mult de jumătate dintre angajați cred că puțini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil pe termen lung, în viitor
- Amera Tower: prima clădire de birouri din România care devine Zero Waste
- ING Bank - rezultate 2020
- Analiza EY Romania: Inspectia fiscala colecteaza din ce in ce mai putin
- Studiu PwC România: Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 6% anul trecut, fiind totuși la un nivel ridicat
- Raport global PwC: Unul din cinci consumatori a făcut zilnic cumpărături online, magazinele fizice se reinventează
- Genesis Property: La un an de pandemie, aproape 55% dintre angajati lucreaza partial sau exclusiv de la birou.
- Efectele pandemiei: serviciile de poștă și curierat, la maxim istoric în 2020