Romania a rambursat 1, 26 miliarde euro catre Uniunea Europeana si Banca Mondiala, anul acesta; au ramas 3,5 miliarde euro de plata
Data publicarii: 27-12-2017 | EconomieRomânia a platit 1,263 miliarde euro, în 2017, catre Uniunea Europeana si Banca Mondiala din împrumutul stand-by contractat în 2009, suma reprezentând rate de capital, respectiv dobânzi si comisioane, potrivit datelor transmise de Ministerul Finantelor Publice (MFP), la solicitarea AGERPRES.
Cea mai mare parte a banilor a fost achitata Uniunii Europene, respectiv 1,254 miliarde euro.
Vârful de plata al acestui an a fost în septembrie, când a fost rambursata o suma de peste 1,179 miliarde de euro, atât la Uniunea Europeana, cât si la Banca Mondiala (BM). Cea mai mare parte a sumei a fost platita catre UE, respectiv peste 1,177 miliarde de euro, iar 2,4 milioane de euro catre BM. Suma platita Uniunii Europene reprezinta rate de capital în valoare de 1,15 miliarde euro, restul fiind dobânzi si comisioane. Suma destinata Bancii Mondiale, respectiv cele 2,4 milioane euro, sunt doar dobânzi si comisioane.
România mai are de platit, pâna în 2023, peste 3,5 miliarde de euro la Banca Mondiala si UE. Cea mai mare suma va merge catre UE, respectiv 2,46 miliarde de euro.
În 2016, România a platit Uniunii Europene si Bancii Mondiale 113 milioane de euro. Cea mai mare parte a sumei a fost rambursata UE, respectiv 104 milioane de euro. La Banca Mondiala au mers 9,1 milioane de euro.
În 2015, statul a rambursat peste 1,83 miliarde de euro Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale. De asemenea, 2015 a fost anul în care a fost achitat împrumutul de la FMI. Catre aceasta institutie România a rambursat, în total, peste 2,49 miliarde de euro.
România a achitat Uniunii Europene, în 2015, peste 1,651 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde sunt rate de capital si restul dobânzi si comisioane. Bancii Mondiale i-au fost platite 9,5 milioane de euro (dobânzi si comisioane).
În perioada 2009 - 2017, suma totala rambursata catre cele trei institutii a depasit 6,21 miliarde de euro.
Graficul MFP arata ca 2015 a fost vârful de plata pentru împrumut, adica 1,8 miliarde de euro, dar mai sunt înca doua plati mari în 2018 si 2019. În 2018, România are de achitat 1,4 miliarde euro si în 2019 - 1 miliard de euro.
Potrivit datelor Bancii Nationale a României, la 4 mai 2009, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat solicitarea României privind încheierea unui aranjament stand-by pentru o perioada de doi ani, în valoare de 11,4 miliarde DST (aproximativ 12,9 miliarde de euro sau 17,1 miliarde de dolari SUA) si eliberarea primei transe în valoare de 4,37 miliarde DST (aproximativ 4,9 miliarde de euro sau 6,6 miliarde de dolari SUA).
România este membra a Fondului Monetar International (FMI) din anul 1972, având în prezent o cota de participare de 1,030 miliarde DST (0,43% din cota totala).
Banca Mondiala este o institutie financiara internationala, înfiintata la 1 iulie 1944 în urma conferintei de la Bretton Woods (SUA), odata cu Fondul Monetar International. Misiunea sa actuala este duala, respectiv eradicarea saraciei extreme si promovarea prosperitatii într-un mod unitar. Banca este una dintre cele mai importante organisme internationale de finantare a programelor în domeniile sanatatii, învatamântului, luptei împotriva HIV/SIDA, protectia mediului si a programelor de reducere a datoriei tarilor sarace. Sediul central al Bancii Mondiale este la Washington D.C. (SUA).
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online