Consiliul Concurentei a sanctionat 12 companii de pe piata productiei si comercializarii acumulatorilor auto
Data publicarii: 10-01-2018 | EconomieConsiliul Concurentei a sanctionat 12 companii de pe piata productiei, distributiei si comercializarii de acumulatori auto (un producator si 11 distribuitori) cu amenzi în valoare totala de aproape 3,292 milioane de lei (aproximativ 731.492 euro), potrivit unui comunicat al institutiei, remis, marti, AGERPRES. Sursa: Agerpress
În cadrul investigatiei, Consiliul Concurentei a constatat încheierea unor întelegeri anticoncurentiale pentru stabilirea pretului de revânzare a produselor în perioada 2008 - 2013, între producatorul Rombat Bistrita si distribuitorii sai (Chimszed Impex, Dova Com, Fado Trade, Fast Consignatie, Genamag, Nelson, Romprioxim Impex, Rubin, Super-Sim, Tenet si Zetas Batrom Impex).
"Astfel, contractele încheiate între Rombat SA si distribuitori, în perioada 2008 - 2013, prevedeau clauze prin care se stabilea un pret minim sau fix aplicabil la revânzarea produselor Rombat catre vânzatorul final. Prin încheierea acestor întelegeri, partile au intentionat sa îsi asigure reciproc beneficiul rezultat din vânzarea acumulatorilor auto Rombat, consumatorul final fiind obligat sa plateasca un pret mai mare pentru aceste produse", spun oficialii Concurentei.
Cele mai mari amenzi au fost aplicate producatorului Rombat, respectiv 2.957.894 lei (aproximativ 657.310 euro), si distribuitorului Tenet, 71.521 lei (aproximativ 15.894 euro).
Toate cele 12 companii au recunoscut participarea la întelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 30% din nivelul de baza.
Conform Legii Concurentei, sunt interzise orice întelegeri între companii care denatureaza concurenta, în special cele prin care se stabilesc preturile de vânzare sau cumparare.
"Consiliul Concurentei încurajeaza companiile implicate în întelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa îsi recunoasca participarea la încalcare si sa furnizeze dovezi privind întelegerea respectiva. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totala", se mai arata în comunicat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?