Venituri medii de 3.426 lei/gospodarie, in trimestrul trei din 2017; cheltuielile au ajuns la 2.885 de lei (INS)
Data publicarii: 10-01-2018 | EconomieVeniturile medii ale populatiei s-au situat, în trimestrul III din 2017, la 3.426 de lei pe gospodarie, în timp ce cheltuielile totale medii s-au ridicat la 2.885 de lei, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.
Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarei gospodarii din România, venitul total mediu lunar a fost de 1.308 lei de persoana, iar cheltuiala medie totala s-a ridicat la 1.101 de lei/persoana.
La nivel general, în T3 din 2017, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 3.426 lei pe gospodarie. De asemenea, cheltuielile totale ale populatiei au fost în perioada analizata, în medie, de 2.885 lei lunar pe gospodarie (1.101 lei/persoana) si au reprezentat 84,2% din nivelul veniturilor totale.
Datele INS releva faptul ca veniturile totale sunt formate din venituri banesti, în medie, de 3.160 lei lunar pe gospodarie (1.206 lei/persoana), iar veniturile în natura de 267 lei lunar/gospodarie (102 lei/persoana).
Totodata, salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (62,5% din veniturile totale ale gospodariilor), în timp ce la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (21,6%), veniturile din agricultura (3,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,3%), cele din proprietate si vânzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,2%), precum si veniturile în natura (7,8%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,5%).
Mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura între veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural, se noteaza în statistica.
La capitolul cheltuieli totale, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru însamântat, servicii veterinare etc.).
În plus, segmentul cheltuielilor totale contine cheltuielile pentru investitii - destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. Acestea detin o pondere mica în cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%).
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, în trimestrul III 2017, în medie, 33,1% din consumul gospodariilor, mentioneaza INS.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău