Exporturile de oua, in crestere cu 29% in primele 9 luni din 2017

Data publicarii: 11-01-2018 | Economie

România a exportat 8.715 tone de oua în primele noua luni din 2017, în crestere cu 29% fata de de perioada similara din 2016, iar încasarile au urcat cu 53% pâna la 9,555 milioane de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) furnizate la solicitarea AGERPRES.

Pe de alta parte, desi importurile de oua din tarile intra si extracomunitare au fost usor mai mici în perioada ianuarie - septembrie 2017, respectiv 7.808 tone, sumele cheltuite au depasit 14,48 milioane de euro.

Potrivit datelor Uniunii Crescatorilor de Pasari din România (UCPR), un român manânca, în medie, 240 - 250 de oua anual, ceea ce reprezinta un consum de 20 pâna la 22 de oua într-o luna obisnuita, însa în luna în care se sarbatoreste Pastele consumul pe locuitor "sare" la circa 30 de oua.

Începând din toamna anului trecut, pretul oualor la raft a crescut de aproape trei ori, desi la poarta fermei producatorii au anuntat o majorare cu numai 24%, situatia fiind determinata de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piata în unele state membre ale Uniunii Europene.

În acest context, Consiliul Concurentei a demarat o analiza, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor, inclusiv a oualor, unul dintre posibilele motive în opinia sefului CC, fiind cresterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor si pune presiune pe inflatie.

Productia anuala de oua din sistemul industrial se ridica, în medie, la circa 1,36 de miliarde de bucati.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: