Oamenii de afaceri considera ca economia romaneasca se va tempera semnificativ in acest an
Data publicarii: 11-01-2018 | EconomieOamenii de afaceri considera ca economia româneasca se va tempera semnificativ în acest an, jumatate dintre ei asteptându-se la o crestere a PIB-ului de 4 - 4,5%, reiese dintr-un chestionar realizat de KeysFin si remis, joi, AGERPRES.
'Oamenii de afaceri privesc cu un optimism temperat si chiar cu unele semne de îngrijorare evolutia reala a economiei în acest an. Inflatia, deprecierea leului si incertitudinile legate de cadrul fiscal sunt principalele semnale ridicate de mediul de business', se arata în document.
Potrivit rezultatelor Barometrului de opinie Keysfin, la care au raspuns peste 150 de oameni de afaceri din diverse domenii de activitate, precum comert, servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT, economia României va continua sa creasca în 2018, însa avansul se va tempera semnificativ fata de cel înregistrat în 2017.
'54% dintre managerii chestionati de KeysFin au estimat o crestere a PIB-ului între 4 si 4,5%, 23% au indicat un avans economic peste nivelul de 5 procente, în timp ce 7% considera ca PIB-ul va creste cu mai putin de 4%. 16% dintre oamenii de afaceri au evitat sa raspunda, considerând ca, în prezent, exista prea multe incertitudini legate de evolutiei economiei, mai ales în a doua parte a anului', mentioneaza sursa citata.
Incertitudinile legate de Codul Fiscal se afla în topul riscurilor pentru economie, fiind identificat de mai mult de 76% dintre respondenti.
'Codul Fiscal reprezinta principala preocupare a mediului de business. Schimbarile semnificative din ultima parte a anului trecut si perspectivele unor noi modificari în acest domeniu ridica cele mai mari semne de întrebare. În conditiile unui cadru fiscal instabil, multi dintre oamenii de afaceri si-au amânat planurile de investitii, de extindere a afacerilor, si asta mai cu seama ca provocarile de ordin fiscal sunt însotite si de perspectiva scumpirii semnificative a creditarii în România', au explicat analistii de la KeysFin.
Inflatia (65%), evolutia leului (53%), criza de pe piata fortei de munca (51%) si scumpirea creditarii (38%) au fost mentionate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie. Investitorii au mai mentionat la capitolul riscuri pentru economie "zgomotul" de pe scena politica si o posibila înrautatire a situatiei economice mondiale.
Întrebati care ar fi, în opinia lor, domeniile care vor performa în acest an, 72% dintre oamenii de afaceri au mentionat comertul.
'Cresterile de salarii si pensii vor influenta semnificativ acest segment, însa nu în aceeasi masura ca în 2017, având în vedere scumpirile preconizate de producatori si comercianti pe fondul deprecierii monedei nationale', arata datele barometrului KeysFin.
În contextul cresterii consumului, mare parte dintre oamenii de afaceri (62%) se asteapta ca serviciile sa înregistreze, de asemenea, un avans consistent. În topul domeniilor de activitate care vor performa anul acesta, 34% dintre cei care si-au exprimat opiniile au mentionat agricultura, iar 31% au indicat constructiile. 29% dintre investitori au trecut pe lista turismul, 17% au indicat transporturile, iar 12% sectorul IT.
Întrebati la ce cotatie cred ca va fi tranzactionat euro în primul semestru, majoritatea investitorilor au indicat intervalul 4,7 - 4,75 lei.
'Dupa ce, în barometrul din luna iunie 2017, peste 69% dintre investitori vedeau moneda nationala peste pragul de 4,6 lei/euro, fapt confirmat de realitate, acum mai mult de 75% vad euro peste nivelul de 4,7 lei, începând din primavara acestui an. 19% dintre investitorii chestionati de Keysfin vad euro în jurul pragul de 4,65 lei, iar 6% au evitat sa se pronunte, considerând ca previziunile sunt greu de facut, având în vedere evolutia prea putin predictibila a cursului valutar. Investitorii considera, pe de alta parte, ca asteptarile de crestere a inflatiei peste estimari si majorarea deficitelor ar putea determina BNR sa continue sa înaspreasca politica monetara în acest an', se mai arata în document.
Barometrul KeysFin privind economia româneasca a fost realizat în perioada 10 - 30 decembrie 2017, pe un esantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial