Oamenii de afaceri considera ca economia romaneasca se va tempera semnificativ in acest an

Data publicarii: 11-01-2018 | Economie

Oamenii de afaceri considera ca economia româneasca se va tempera semnificativ în acest an, jumatate dintre ei asteptându-se la o crestere a PIB-ului de 4 - 4,5%, reiese dintr-un chestionar realizat de KeysFin si remis, joi, AGERPRES.

'Oamenii de afaceri privesc cu un optimism temperat si chiar cu unele semne de îngrijorare evolutia reala a economiei în acest an. Inflatia, deprecierea leului si incertitudinile legate de cadrul fiscal sunt principalele semnale ridicate de mediul de business', se arata în document.

Potrivit rezultatelor Barometrului de opinie Keysfin, la care au raspuns peste 150 de oameni de afaceri din diverse domenii de activitate, precum comert, servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT, economia României va continua sa creasca în 2018, însa avansul se va tempera semnificativ fata de cel înregistrat în 2017.

'54% dintre managerii chestionati de KeysFin au estimat o crestere a PIB-ului între 4 si 4,5%, 23% au indicat un avans economic peste nivelul de 5 procente, în timp ce 7% considera ca PIB-ul va creste cu mai putin de 4%. 16% dintre oamenii de afaceri au evitat sa raspunda, considerând ca, în prezent, exista prea multe incertitudini legate de evolutiei economiei, mai ales în a doua parte a anului', mentioneaza sursa citata.

Incertitudinile legate de Codul Fiscal se afla în topul riscurilor pentru economie, fiind identificat de mai mult de 76% dintre respondenti. 

'Codul Fiscal reprezinta principala preocupare a mediului de business. Schimbarile semnificative din ultima parte a anului trecut si perspectivele unor noi modificari în acest domeniu ridica cele mai mari semne de întrebare. În conditiile unui cadru fiscal instabil, multi dintre oamenii de afaceri si-au amânat planurile de investitii, de extindere a afacerilor, si asta mai cu seama ca provocarile de ordin fiscal sunt însotite si de perspectiva scumpirii semnificative a creditarii în România', au explicat analistii de la KeysFin.

Inflatia (65%), evolutia leului (53%), criza de pe piata fortei de munca (51%) si scumpirea creditarii (38%) au fost mentionate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie. Investitorii au mai mentionat la capitolul riscuri pentru economie "zgomotul" de pe scena politica si o posibila înrautatire a situatiei economice mondiale.

Întrebati care ar fi, în opinia lor, domeniile care vor performa în acest an, 72% dintre oamenii de afaceri au mentionat comertul.

'Cresterile de salarii si pensii vor influenta semnificativ acest segment, însa nu în aceeasi masura ca în 2017, având în vedere scumpirile preconizate de producatori si comercianti pe fondul deprecierii monedei nationale', arata datele barometrului KeysFin.

În contextul cresterii consumului, mare parte dintre oamenii de afaceri (62%) se asteapta ca serviciile sa înregistreze, de asemenea, un avans consistent. În topul domeniilor de activitate care vor performa anul acesta, 34% dintre cei care si-au exprimat opiniile au mentionat agricultura, iar 31% au indicat constructiile. 29% dintre investitori au trecut pe lista turismul, 17% au indicat transporturile, iar 12% sectorul IT.

Întrebati la ce cotatie cred ca va fi tranzactionat euro în primul semestru, majoritatea investitorilor au indicat intervalul 4,7 - 4,75 lei.

'Dupa ce, în barometrul din luna iunie 2017, peste 69% dintre investitori vedeau moneda nationala peste pragul de 4,6 lei/euro, fapt confirmat de realitate, acum mai mult de 75% vad euro peste nivelul de 4,7 lei, începând din primavara acestui an. 19% dintre investitorii chestionati de Keysfin vad euro în jurul pragul de 4,65 lei, iar 6% au evitat sa se pronunte, considerând ca previziunile sunt greu de facut, având în vedere evolutia prea putin predictibila a cursului valutar. Investitorii considera, pe de alta parte, ca asteptarile de crestere a inflatiei peste estimari si majorarea deficitelor ar putea determina BNR sa continue sa înaspreasca politica monetara în acest an', se mai arata în document.

Barometrul KeysFin privind economia româneasca a fost realizat în perioada 10 - 30 decembrie 2017, pe un esantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc. 

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: