Chimcomplex va pastra angajatii Oltchim si vrea sa redeschida productia de PVC a combinatului

Data publicarii: 14-01-2018 | Economie

Chimcomplex, noul proprietar al Oltchim, va pastra angajatii si salariile celor care lucrau pâna acum la instalatiile de pe platforma din Râmnicu Vâlcea si are în plan sa relanseze productia de PVC, material care nu se mai fabrica în România, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Consiliului de Administratie al Chimcomplex, Virgiliu Bancila.

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolventa în 2013. Planul de reorganizare a prevazut vânzarea de active, care au fost împartite în 9 grupe, iar Chimcomplex a depus o oferta angajanta pe 6 iulie 2017 pentru cinci grupe de active, plus a sasea partial. Pe 18 decembrie, oferta Chimcomplex a fost aprobata de Adunarea Creditorilor.

Combinatul a fost construit pentru cinci linii de productie, pentru principalele produse: produse clorosodice, polioli si polieteri, oxoalcooli si plastifianti, PVC si pesticide. Grupa de pesticide a fost oprita odata cu intrarea în Uniunea Europeana, în 2007, iar în 2008 s-a oprit si productia de PVC (policlorura de vinil), odata cu închiderea rafinariei Arpechim, de unde provenea materia prima. Oltchim era singurul producator de PVC din tara.

"Au ramas în functiune trei grupe de produse, pe care le-am ofertat, plus o parte din instalatiile care produc PVC, care sunt oprite în momentul de fata. Am luat si instalatii din aceasta grupa în ideea ca, în etapa a doua de investitii, vom reporni si productia de PVC", a precizat Bancila.

El a aratat ca anul trecut a fost unul foarte bun pentru Oltchim, combinatul înregistrând un profit real de circa 12 milioane de euro, la o cifra de afaceri de aproximativ 200 de milioane de euro. Rezultatele au fost favorizate si de o piata buna, situatie care va continua si în 2018, considera seful Chimcomplex.

"Pretul pentru activele pe care le-am ofertat a fost 127 de milioane de euro. În plus, ne-am asumat efectuarea unor investitii pe linia de protectie a mediului, prevazute în contract, de 13,7 milioane de euro, si, ceea ce nu este prevazut în contract, dar este în planul nostru de afaceri, este realizarea, dupa aceea, a unor investitii care sa dezvolte si sa consolideze platforma industriala de la Râmnicu Vâlcea", a continuat el.

Bancila a aratat ca se are în vedere pastrarea numarului actual de angajati, precum si salariile pe care le au acestia momentan, urmând ca beneficiile angajatilor sa creasca ulterior, odata cu compania.

"Politica de personal se adapteaza la nevoile de functionare ale acestor active. Resursa umana este foarte importanta. Ne-am obligat sa angajam personalul necesar exploatarii acestor instalatii. Dupa estimarea noastra, aceasta înseamna între 1.300 si 1.400 de salariati. Vom pastra pachetul de salarii si alte facilitati pe care personalul le-a avut în momentul de fata, apoi, în functie de rezultatul pe care îl va obtine societatea, întrevedem o îmbunatatire, întrucât acolo sunt specialisti de valoare, care trebuie motivati astfel încât sa desfasoare o activitate profitabila", a sustinut Bancila.

În momentul de fata, Oltchim mai are 2.000 de angajati, din care 1.800 la Vâlcea si 200 la Pitesti, pe platforma Bradu, iar la instalatiile preluate de Chimcomplex lucreaza în jur de 1.450 de oameni. "Multi dintre ei îndeplinesc conditii de pensionare si depinde ce vor decide. Noi intentionam sa îi utilizam în continuare, pentru ca au o mare experienta", a adaugat el.

"Când am luat decizia de a achizitiona activele de la Oltchim, ne-am bazat pe niste elemente tehnice si economice. Stiam ca între cele doua platforme industriale, de la Borzesti si Râmnicu Vâlcea, exista o serie de sinergii care trebuie valorificate. În momentul când vom deveni proprietari efectiv, adica dupa închiderea tranzactiei, atunci vom trece la realizarea unor activitati care sa duca la aceasta integrare. În aceasta perioada noi facem aceste pregatiri: maximizarea capacitatilor de productie, sincronizarea fluxurilor tehnologice, pentru ca, uneori, ce se produce la Borzesti poate fi materie prima la Râmnicu Vâlcea sau produsele merg pe aceeasi piata. Se vor face o serie de investitii care sa coreleze capacitatile si liniile tehnologice ale celor doua platforme", potrivit directorului Chimcomplex.

El a aratat ca, în primii trei ani, sunt preconizate investitii de circa 70 de milioane de euro, pentru rezolvarea unor probleme de protectie a mediului, pentru eliminarea unor locuri înguste si pentru perfectionarea unor tehnologii din punctul de vedere al costurilor de productie. Urmeaza în a doua etapa, din anul trei pâna în anul cinci, dezvoltarea masiva a platformei de la Vâlcea, astfel încât sa poata fi reluat si fluxul de fabricare a PVC-ului.

Întrebat cum poate fi reluata productia de PVC la Oltchim, din moment ce rafinaria Arpechim, furnizorul de materie prima, nu mai functioneaza, Bancila a explicat ca tehnologiile au evoluat, iar materiile prime pot fi obtinut, mai nou, si din procesarea gazelor naturale, nu doar a titeiului, ca pâna acum.

"Avem în plan o instalatie care va permite relansarea liniei de productie a PVC-ului. Pentru acest lucru, am facut o documentare, dar va trebui sa trecem la o faza superioara si sa facem studii de fezabilitate, economice, care vor fundamenta oferte pentru astfel de instalatii. Aceasta tehnologie se aplica deja în Statele Unite, în China, la capacitati mari, si este o alternativa", a raspuns Bancila. Oltchim era singurul producator de PVC din România.

Totodata, întrebat daca este posibil ca noua conducere a OMV Petrom sa decida redeschiderea rafinariei Arpechim Pitesti, Bancila nu crede ca acest lucru s-ar putea întâmpla, chiar daca instalatiile si echipamentele de acolo sunt întretinute în perfecta stare si pot fi pornite într-o perioada scurta de timp: "Decizia pe care au luat-o (de a închide Arpechim - n.r.) nu a fost una voluntara, ci a fost fundamentata pe elemente economice. Nu cred ca vor decide sa redeschida rafinaria, pentru ca ar fi cheltuieli de investitii foarte mari".

Referitor la Compania Româna de Chimie, pe care oficialii Chimcomplex vor sa o înfiinteze dupa preluarea Oltchim, Bancila a aratat ca aceasta vizeaza de fapt o relansare a industriei chimice din România.

"Intentionam sa relansam prin actiunea noastra si prin atragerea altor companii si a altor antreprenori, industria chimica din România. Este o piata buna. Productia anul trecut la nivel european a crescut cu 3,4%, iar cererea de produse chimice a fost mai mare cu 8,3%, deci vedeti ca este un decalaj, ceea ce înseamna ca vin produse chimice din alte zone. România înca are materii prime, minerale, gaze, titei si capacitati de prelucrare, forta de munca specializata, platforme industriale care sunt foarte greu sa se mai faca acum. Astfel ca în România este posibil sa se relanseze industria chimica", a mai spus Bancila.

Potrivit acestuia, decalajul dintre importul si exportul tarii de produse chimice este de circa 6 miliarde de euro, deci piata în România exista.

"Fuziunea platformelor Borzesti si Vâlcea va fi nucleul noii companii de chimie. Vrem ca aceasta companie sa ajunga în câtiva ani la o cifra de afaceri de peste un miliard de euro. Înainte de 1989, sectorul chimic din România era pe locul 10 în lume. Chimia producea peste 30 de miliarde de euro la vremea respectiva, iar în 2016 a produs 10 miliarde de euro, desi piata exista", mai spune el.

Bancila considera ca, pentru aceasta, este nevoie de antreprenori cu viziune si vointa, chiar si afaceri mici care se coaguleaza, amintind ca în Polonia, la un moment dat, s-au unit 16 societati de stat si private, rezultând Azoty, devenita ulterior una dintre cele mai puternice companii din tara. Apoi este nevoie si de o atitudine pozitiva din partea autoritatilor, considera presedintele CA Chimcomplex.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: