Mitroi: Inflatia si presiunea pe dobanzi vor fi noii jucatori pe piata, de care trebuie sa te feresti

Data publicarii: 15-01-2018 | Economie

Inflatia si presiunea pe dobânzi vor fi noii jucatori pe piata, de care trebuie sa te feresti cât poti, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

'Nu vad ceva semnificativ sa se profileze, cu exceptia riscului de dobânda care pe de o parte e limitata când o finantezi cu credit. La un moment dat trebui sa si capitalizezi firmele. Probabil acesta este balansul care urmeaza. Volatilitatea, împreuna cu inflatia si presiunea pe dobânzi vor fi noii jucatori pe piata, de care trebuie sa te feresti cât poti. Nu vad efecte în lant sistemice de criza', a spus Mitroi.

El a precizat ca economia mondiala se afla într-o pozitie favorabila acum.

'Noi suntem bine pozitionati, într-adevar, cu toate deficitele întinse la maxim, dar cum altfel sa fii când cresti economic cu asemenea cifra? Nu avem ce face. Eu cred ca salariile nu mai pot fi crescute semnificativ de catre Guvern. Eu cred ca vor fi reduse costurile semnificativ', a mai aratat profesorul ASE.

Potrivit acestuia, bursa româneasca va avea un an pozitiv, 'obligatiunile cresc, dobânzile cresc si orientarea spre risc bursier va fi din ce în ce mai interesanta'.

Preturile de consum au continuat sa creasca în luna decembrie din 2017, rata anuala a inflatiei urcând la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 0,44% si a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate vineri.

De altfel, Banca Nationala a României a revizuit în crestere, la 2,7%, prognoza de inflatie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior. Pentru finalul anului 2018, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se asteapta la o rata a inflatiei de 3,1%.

În context, la începutul acestei saptamâni, Consiliul de Administratie al bancii centrale a hotarât majorarea ratei dobânzii de politica monetara la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018.

De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilitatii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

Pe de alta parte, produsul intern brut al României a înregistrat, în trimestrul al treilea din 2017, o crestere cu 8,8% pe seria bruta si cu 8,6% pe seria ajustata sezonier, raportat la perioada similara din 2016, iar la noua luni a urcat cu 7%, pe seria bruta si cu 6,9% pe seria ajustata sezonier, potrivit datelor provizorii (2) ale Institutului National de Statistica.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: