Notarii din Suceava si Botosani, amendati de Consiliul Concurentei cu suma de 2,81 milioane lei

Data publicarii: 23-01-2018 | Economie

Consiliul Concurentei a amendat cu 2,81 milioane de lei (aproximativ 600.000 de euro) Camera Notarilor Publici Suceava si 72 de notari publici din Suceava si Botosani, membri ai acestei organizatii, în cadrul unei investigatii declansate în mai 2015, informeaza, marti, institutia.

Investigatia a avut ca obiect încalcarea regulilor de concurenta de catre Camera Notarilor Publici Suceava si membrii acesteia prin stabilirea unei grile de onorarii minimale având valori mai ridicate decât onorariile minimale aprobate prin ordin al Ministrului Justitiei. Astfel, notarii publici din judetele Suceava si Botosani au realizat tabele cu onorariile minimale stabilite pentru cele mai importante acte si proceduri notariale, diferentiate pentru fiecare dintre judetele Suceava si Botosani.

Punerea în aplicare a onorariilor minimale a fost facilitata de Camera Notarilor Publici Suceava, care a distribuit tabelele cu onorarii minimale catre notarii activi, în special prin e-mail, dar si direct, în cadrul unor reuniuni special convocate. De asemenea, ele au fost afisate pe website-ul Camerei Notarilor Publici Suceava si transpuse într-o aplicatie informatica.

Ca urmare, în judetele Suceava si Botosani, onorariile minimale au fost puse în practica de toti notarii publici, intrati în profesie anterior declansarii investigatiei, cu exceptia unuia care s-a delimitat public de aceasta practica ilegala (dupa punerea în aplicare). De asemenea, un notar public a recunoscut participarea la întelegere si a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15% din nivelul de baza.

La sfârsitul anului 2017, Consiliul Concurentei a finalizat o alta investigatie privind posibile practici anticoncurentiale ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prin acceptarea angajamentelor asumate de aceasta organizatie. UNNPR s-a angajat ca va înlatura restrângerile concurentiale privind stabilirea onorariilor minime (în limita prevederilor Legii nr. 36/1995), publicitatea individuala, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, respectiv racolarea personalului în cadrul birourilor notariale. De asemenea, UNNPR s-a angajat sa transmita ministrului Justitiei propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru acele proceduri realizate în regim concurential si includerea lor alaturi de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale.

"Consiliul Concurentei si Ministerul Justitiei vor colabora si monitoriza implementarea angajamentelor privind liberalizarea unor onorarii pentru anumite categorii de acte si servicii notariale. În acelasi timp, Autoritatea de Concurenta va efectua monitorizarea angajamentelor în cazul modificarilor aduse Codului Deontologic prin Hotarâre a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din România", se precizeaza într-un comunicat al autoritatii de concurenta.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: