Andreea Paul (INACO): Romania s-a clasat pe locul 64 in lume la competitivitatea talentelor in 2018, de pe locul 55

Data publicarii: 23-01-2018 | Economie

România s-a clasat pe locul 64 în lume la competitivitatea talentelor la începutul acestui an, cazând de pe locul 55, ocupat anul trecut, informeaza marti INACO, facând referire la recentul "Raport Global al Competitivitatii Talentelor 2018. Diversitate pentru Competitivitate".

Raportul anual de evaluare comparativa a statelor lumii cu privire la 'Indicele Global al Competitivitatii Talentelor' (IGCT) evalueaza modul în care tarile cresc, atrag si pastreaza talentele.

Raportul analizeaza 119 state ale lumii, iar România este devansata de tarile vecine din regiune. Astfel, Cehia ocupa locul 25, Polonia - 39, Slovacia - 40, Bulgaria - 47 si Ungaria - 52.

"Suntem pe locul rusinos 34 în Europa. A sosit momentul sa discutam serios, având în vedere ca economia româneasca, institutiile publice si antreprenorii reclama ca nu gasesc forta de munca calificata necesara, ca marginalizam si alungam talentele ostentativ din tara, ca-i impozitam haotic si agresiv si suntem excesiv de birocrati în atragerea expertilor straini, chiar si la transferul lor intra-grup într-o companie multinationala", a atras atentia Andreea Paul, presedintele INACO.

La nivel global, tarile sunt în competitie pentru a-si dezvolta mai bine talentele, pentru a atrage talente de care au nevoie si de a-i pastra pe aceia care contribuie la cresterea competitivitatii, inovarii, la cresterea economica si a nivelului de trai. Pentru a facilita acest lucru, tarile îsi adapteaza politicile economice si sociale noilor provocari tehnologice si competitiei internationale pentru talente.

"Cum? Prin proiectarea si punerea în aplicare a unor politici cheie în domenii cum ar fi educatia, ocuparea fortei de munca si imigratia, dar nu numai. Pe lânga oportunitati, industria 4.0 aduce si provocari, astfel încât oamenii si organizatiile vor trebui sa se adapteze la un mediu de lucru în care know-how-ul tehnologic, competentele, flexibilitatea, diversitatea talentelor si colaborarea sunt chei ale succesului", apreciaza Andreea Paul.

În clasamentul Indicelui Competitivitatii Talentelor în anul 2018, pe subindici, România se aseaza în a doua jumatate a clasamentului global. Cel mai slab performanti suntem la "Dezvoltarea/cresterea de talente" - 77, regres cu 14 pozitii fata de anul trecut, "Abilitati tehnice si vocationale" - 76, regres cu 10 locuri, "Atragerea de talente" - 75, îmbunatatire cu 7 locuri, "Valorificarea talentelor - 67, regres cu doua locuri, "Cunostinte globale" - 58, regres cu doua, "Mentinerea talentelor" - 57, regres cu un loc fata de anul trecut.

"Tarile cele mai dezvoltate ale lumii actioneaza consecvent în stimularea talentelor. Elvetia se mentine pe primul loc în lume în acest raport global, urmata de Singapore, SUA, Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca si UK, adevarate hub-uri de atragere si dezvoltare a talentelor, surse de bune practici pentru România", spune Andreea Paul. 

Presedintele INACO precizeaza ca acesta nu este singurul raport dedicat competitivitatii unde România pierde teren, într-o lume în continua si extrem de rapida schimbare. Astfel, în Raportul Competitivitatii Globale 2017-2018 al Forumului Economic Mondial, România a cazut semnificativ într-un singur an de pe locul 62 pe locul 68 în lista celor 137 de tari analizate. România a coborât doua pozitii în Raportul Global al Competitivitatii Turismului. Bucurestiul a pierdut 16 pozitii în Raportul Global al Competitivitatii Urbane, la limita topului 200 al oraselor lumii, ajungând pe locul 188.

"Avem o crestere economica remarcabila pe plan mondial. Acest lucru ar trebui sa influenteze pozitiv România comparativ cu alte tari si totusi nu se întâmpla asa. Rapoartele internationale identifica însa factori care influenteaza negativ competitivitatea României, mai negativ chiar decât coruptia. Printre acestia sunt incapacitatea guvernamentala de a coordona activitatea economica, de a inova, de a fiscaliza inteligent, de a valorifica talentele sau lipsa finantarii initiativelor economice private sau ale statului", spune Andreea Paul.

Dezbaterea organizata de INACO si Centrul de Cercetari al REI, în parteneriat cu PIAROM, în data de 1 februarie, la Academia de Studii Economice îsi propune sa identifice problemele scaderii competitivitatii României si sa gaseasca solutii la aceasta stare de fapt. Printre vorbitori vor fi Andreea Paul, Cristian Pârvan, Geo Hurduzeu, Rodica Zaharia, Dumitru Miron, Valentin Cojanu, Octavian Jora, Ioana Arsenie.

 

Sursa: Agerpress