Programul de guvernare: Romania trebuie sa investeasca masiv in infrastructura si in fabrici noi
Data publicarii: 27-01-2018 | EconomieRomânia trebuie sa investeasca masiv în infrastructura si în fabrici noi, pentru a nu mai fi în postura de a vinde doar ce produc altii, însa este nevoie de capacitati de productie noi iar statul poate juca un rol alaturi de investitiile private, inclusiv prin Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, se arata în Programul de guvernare 2018 - 2020.
"Un alt pilon principal al modelului de dezvoltare îl reprezinta cresterea potentialului economiei. Numai astfel vom putea îndeplini deopotriva regulile fiscale la care ne-am angajat si stimularea crearii de locuri de munca bine platite. Vom încuraja, în acelasi timp, capitalul autohton, cu o strategie consistenta de atragere a investitiilor straine directe, mai ales în sectoarele cu valoare adaugata ridicata. Consideram ca România trebuie sa investeasca masiv în infrastructura si în fabrici noi. Nu mai putem doar sa vindem ce produc altii. Ne trebuie capacitati de productie noi si aici, pe lânga investitiile private, credem ca si statul poate juca un rol, prin Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, prin schemele de ajutor de stat propuse, prin investitii în industria de aparare, energie, tehnologia informatiei, industrie alimentara si altele", se spune în document.
În domeniul politicilor economice, obiectivul strategic îl constituie implementarea unui alt model de politica industriala, care sa genereze cresterea economica inteligenta a României.
Potrivit Programului de guvernare, este prioritar ca România sa treaca de la modelul bazat pe industrii intensive în forta de munca slab calificata si industrii cu grad redus de prelucrare catre industrii inovative, energie si industrii ecologice. Politica industriala activa trebuie bazata pe subventii conditionate de indicatori de performanta, abordare policentrica si concentrare pe clusterele de competitivitate.
Specializarea productiei pe industrii cu intensitate tehnologica ridicata va fi de natura sa genereze câstiguri de competitivitate si sa reduca dependenta exporturilor românesti de câteva ramuri industriale. Pilonii principali ai politicii de reindustrializare
nationala sunt: cercetare - dezvoltare - inovare, dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru dinamizarea pietei nationale, accesul la finantare si la pietele de capital, promovarea investitiilor ca factor de dezvoltare economica, stimularea accesarii fondurilor europene.
"Statul se va implica activ, în principal prin instituirea pârghiilor necesare de dezvoltare, inclusiv constituirea de fonduri de investitii si prin demararea de proiecte de investitii publice cu impact semnificativ de tip greenfield sau brownfield, acordarea de facilitati pentru investitii private, indiferent de natura capitalului social (autohton sau strain)", se mai spune în document.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri