Contextul economic va continua sa fie favorabil, in 2018, tuturor segmentelor pietei imobiliare (analiza)
Data publicarii: 27-01-2018 | EconomieContextul economic va continua sa fie favorabil tuturor segmentelor pietei imobiliare în anul 2018, cu toate ca situatia la nivel macro nu se mai bucura de aceleasi fundamente solide comparativ cu anii anteriori, se arata într-o analiza realizata de o companie de consultanta imobiliara internationala, remisa vineri AGERPRES.
'Situatia economica din România anului 2017 pune presiune pe asteptarile din acest an, ca urmare a înregistrarii celor mai bune rezultate din perioada post criza', spun analistii imobiliari care apreciaza ca România poate depasi performantele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale si de Est si în 2018, marcând înca un an foarte bun pentru domeniul imobiliar.
Principalele 10 tendinte asociate anului 2018 în analiza realizata de Colliers International vizeaza evolutia pietei de investitii, rezultatele economice mai bune decât în majoritatea tarilor din UE, piata fortei de munca, retailul la nivel national, cererea pentru terenuri.
Luând în considerare reducerea stimulentelor fiscale si înasprirea politicii monetare începând cu 2018, cresterea PIB va încetini pâna la un nivel mai sustenabil (spre 5%), însa România va continua sa fie una dintre cele mai dinamice economii europene, spun analistii imobiliari. Piata de investitii va avea parte de o evolutie spectaculoasa. Dupa acumularea în 2017 a unui volum investitional usor peste pragul de 0,9 miliarde euro si amânarea unor tranzactii pentru anul viitor, analistii de la Colliers International se asteapta în 2018 la un volum total de peste 1 miliard de euro.
O alta tendinta, migratia (interna si externa) va deveni din ce în ce mai relevanta. Tiparul migratiei interne sugereaza o preferinta în crestere pentru principalele orase din România - Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, în detrimentul Bucurestiului, astfel ca marile companii vor viza extinderea sau înfiintarea unor birouri în afara Capitalei. Un alt fenomen important de urmarit este cel al românilor care lucreaza în alte tari si care ar putea începe sa se întoarca în tara în numar mai mare.
În 2018, cererea chiriasilor pe segmentul industrial va fi din ce în ce mai puternica, mai ales în conditiile intensificarii comertului electronic, în timp ce dezvoltarile speculative vor creste în numar. Infrastructura slaba va constitui în continuare o problema. În 2017, au fost livrati 24 km de autostrada, de aproximativ patru ori mai putin decât au promis autoritatile. Expertii în domeniu avertizeaza ca 2018 va fi similar, cu promisiuni de cel putin 156 km.
Piata de birouri din Bucuresti se va concentra pe noi poli. Livrarile de spatii de birouri vor fi mai mari în 2018 fata de anul trecut, iar noii poli - Centru-Vest, Piata Presei/Expozitiei, vor fi absorbiti usor, însa dezvoltatorii devin mai precauti.
Piata fortei de munca va fi mai încordata anul acesta. Dezechilibrul dintre cerere si oferta pe piata fortei de munca a crescut, în timp ce absolventii cu un profil tehnic se dovedesc a fi prea putini în comparatie cu nevoile angajatorilor.
În ceea ce priveste segmentul de retail, nu au fost anuntate noi proiecte mari pentru Bucuresti în urmatorii ani, ci doar câteva extinderi. Investitiile se vor concentra asupra îmbunatatirii situatiei oraselor cu deficit de spatii moderne de retail, inclusiv cele cu o populatie sub 100.000-150.000 de locuitori.
Retailul online nu va fi o amenintare pentru centrele comerciale clasice. În procesul decizional, românii doresc de regula sa vada un produs înainte de a-l achizitiona, ceea ce reprezinta un avantaj pentru mall-uri. Pentru a face fata mai bine viitorului, centrele comerciale trebuie sa se defineasca drept destinatii pentru petrecerea timpului liber: mai mult spatiu va fi alocat zonelor de food court si de servicii precum cinema si terenuri de joaca pentru copii.
Cererea pentru terenuri va continua sa vina din partea segmentului rezidential: Luând în considerare cresterea salariilor si a intentiei de a achizitiona o locuinta, proiectele rezidentiale vor continua sa ramâna principalele motoare ale cererii pentru terenuri. Proiectele noi de birouri vor atrage probabil cererea pentru proiecte rezidentiale în zonele învecinate.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial