Consiliul Concurentei a finalizat anul trecut 18 investigatii si a aplicat amenzi de 123 de milioane de lei
Data publicarii: 31-01-2018 | EconomieConsiliul Concurentei a finalizat anul trecut 18 investigatii si a aplicat amenzi în valoare totala de 123 de milioane de lei (27,3 milioane de euro), cu 60% mai mult decât anul anterior, potrivit informatiilor publicate de institutie cu ocazia bilantului pe anul 2017.
Din cele 18 investigatii finalizate anul trecut, 78% vizeaza sectoare-cheie, precum energie, licitatii, profesii liberale (servicii notariale, auditori financiari), transport (taxi).
Au fost sanctionate 156 de companii sau asociatii, din care 33 au recunoscut încalcarea legii si au beneficiat de reduceri ale amenzilor. O companie (AEM S.A.) a aplicat la programul de clementa, aducând dovezi ce au condus la solutionarea cazului, si a beneficiat astfel de imunitate la amenda. De asemenea, pentru prima data, Consiliul Concurentei a acordat reducerea amenzii pentru incapacitate de plata.
Cea mai importanta amenda a fost în cuantum de 73 de milioane de lei (aproximativ 15,8 milioane de euro), primita de sase companii pentru încheierea unor întelegeri anticoncurentiale pe piata comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe pentru masurarea energiei electrice.
În 2017, au fost declansate 19 investigatii privind posibile încalcari ale Legii concurentei, fata de 13 anul precedent. În acelasi timp, comparativ cu ceilalti ani, în 2017 s-au început cu 6 investigatii mai multe fata de 2015, iar comparativ cu anul 2014 numarul acestora s-a dublat. Investigatiile vizeaza, printre altele, piata leasingului financiar si a creditelor de consum, serviciilor de distributie a gazelor naturale si a serviciilor conexe, servicii medicale, asigurari de aviatie, masini si utilaje agricole, semnalizare rutiera.
Cele mai multe investigatii deschise vizeaza cartelurile (11), urmate de investigatii privind abuzul de pozitie dominanta (5).
La sfârsitul anului 2017, Consiliul avea în derulare 36 de investigatii privind posibila încalcare a Legii concurentei, cu una mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Peste 47% dintre investigatiile în desfasurare la 31 decembrie 2017 vizau întelegeri de tip cartel, iar 30,5% aveau ca obiect abuzul de pozitie dominanta.
În 2017, s-au declansat 4 anchete sectoriale (comercializarea cu amanuntul a carburantilor, comercializarea sarii pentru deszapezire, iluminat public, alimentare cu apa si canalizare) si au fost finalizate tot 4 (productia si distributia de medicamente, gestionarea resurselor de apa de suprafata, comunicatii electronice multiplay, piata serviciilor de asistenta medicala si activitatile conexe acesteia).
La sfârsitul lunii decembrie 2017 existau 11 anchete sectoriale în derulare, la fel ca la sfârsitul anului 2016.
Totodata, a fost pentru al treilea an la rând când institutia nu a pierdut niciun proces la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut 72% dintre amenzile contestate în 2017.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău