Criza fortei de munca se va amplifica in acest an, firmele vor duce un adevarat razboi pentru racolarea de angajati (Barometru)

Data publicarii: 31-01-2018 | Economie

Criza de pe piata fortei de munca se va amplifica în acest an, iar firmele vor duce un adevarat razboi pentru racolarea de angajati, estimeaza oamenii de afaceri si specialistii chestionati pentru un barometru semestrial referitor la perspectivele pietei de munca.

Întrebati privind criza de pe piata fortei de munca în acest an, 72% dintre respondenti au declarat ca fenomenul se va amplifica în acest an, 22% estimeaza ca situatia va ramâne la acelasi nivel ca si în 2017, în timp ce 6% au evitat sa raspunda, considerând ca, în actualul context macro-economic, este dificil sa preconizeze ce se va întâmpla în urmatoarele luni.

"Criza, respectiv razboiul pentru talente, se va amplifica în 2018. Sunt industrii unde specialistii sunt putini, sunt industrii care se dezvolta asa de repede încât piata nu face fata. Razboiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry si specialisti. De ce?  Piata nu este foarte educata din punct de vedere al resurselor umane, generatia Y este o generatie dificila, greu de loializat, foarte interesata de mediul online", a declarat, în cadrul Barometrului TrainYourBrain&Frames, Loreda Dragomir, country manager România si Bulgaria Kienbaum, leaderul pietei de executive search în Germania.

Potrivit comunicatului care prezinta rezultatele Barometrului, Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania, considera ca decalajul dintre cererea de forta de munca specializata si oferta se va accentua, pe fondul cresterii emigratiei, pe de o parte, si al angajarilor în cadrul companiilor de stat, pe de alta parte.

Oamenii de afaceri si expertii în resurse umane sunt îngrijorati si de impactul modificarilor fiscale intrate în vigoare în acest an dar si de perspectivele unor noi decizii în acest sens (schimbarea regimului de impozitare a profesiilor liberale, introducerea impozitului progresiv etc.), despre care multi spun ca vor bulversa mediul de business.

Chestionati în ce masura deciziile fiscale (trecerea contributiilor la angajat, scaderea impozitului pe profit etc.) vor afecta piata muncii în 2018, 85% dintre respondenti au declarat ca acestea vor avea un efect negativ, 12% au afirmat ca impactul în sectorul în care activeaza va fi unul relativ scazut, în timp ce 3% au declarat ca nu au toate datele pentru a da un raspuns.

"Transferul contributiilor sociale în sarcina angajatilor a implicat marirea salariilor brute (fie prin modificarea contractelor de munca, fie prin acordarea de bonusuri) în vederea asigurarii acelorasi salarii nete. Deoarece companiile nu pot fi obligate la marirea salariilor brute (mediul de afaceri nu a considerat oportun acest transfer), pot aparea dezechilibre în piata muncii. Mai mult, marirea salariilor brute presupune un efort administrativ ridicat/costuri suplimentare pentru companiile cu multi angajati. Totodata, transferul contributiilor sociale transmite un mesaj de nesiguranta pentru mediul de afaceri, Parlamentul putând aproba/anula transferul contributiilor', au declarat consultantii Mihai Marc si Alexandra Nicolae, de la Menzer & Bachmann - Noerr Member of Noerr Group.

O alta concluzie care se desprinde din Barometrul semestrial privind perspectivele pietei fortei de munca este aceea ca anul 2018 va fi unul în care ofertele de munca îsi vor diversifica tot mai mult paleta de servicii si nu va mai fi de ajuns doar un salariu bun pentru a angaja un profesionist.

"Întrebati care vor fi principalele avantaje care vor face diferenta între ofertele companiilor, în 2018, 68% dintre cei chestionati au mentionat pachetul salarial, 54% au amintit de soliditatea firmei, iar 40% au indicat serviciile suplimentare puse la dispozitia angajatilor (traininguri, participari la evenimente etc.). Flexibilitatea programului de lucru (23%) si posibilitatea de dezvoltare si promovare profesionala (19%) s-au aflat, de asemenea, pe lista celor mai importante avantaje mentionate de oamenii de afaceri si expertii HR", arata comunicatul.

În context, Alexandru Baltat, managerul Train Your Brain, arata ca investitia în dezvoltarea personala a devenit mult mai importanta, la un anumit nivel, decât câstigul salarial.

Potrivit "Barometrului semestrial privind perspectivele pietei de munca", realizat de Train Your Brain si Frames Media Network, domeniile care vor atrage cea mai dinamica evolutie pe piata de HR în acest an vor fi IT-ul si retailul.

74% dintre managerii chestionati considera ca vedeta pietei muncii în 2018 va fi sectorul IT, care va continua sa genereze cea mai dinamica evolutie pe piata resurselor umane. Pe locurile urmatoare, în topul reiesit din opiniile investitorilor, s-au situat retailul, mentionat de 68% dintre cei chestionati, sectorul constructiilor (52%), serviciile (48%), sectorul medical/pharma (34%), serviciile de suport (21%) si industria auto, cu tot cu serviciile aferente (18%).

Barometrul a fost realizat pe un grup de 150 de oameni de afaceri si experti HR în perioada 15 decembrie 2017 - 20 ianuarie 2018. Metodele folosite pentru chestionare au fost email-ul si interviul telefonic.

Înfintata în 2012, Train Your Brain este o companie care organizeaza traininguri, conferinte, seminarii si evenimente conexe pentru diverse companii din toate domeniile de business.

Înfiintata în 2012,  Frames Media Network este o companie care ofera servicii complete de relatii publice si consultanta în comunicare si web design.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: