ASF: Piata asigurarilor a crescut cu 3,5% in 2017, la 9,7 miliarde lei
Data publicarii: 03-04-2018 | Economie
Piata asigurarilor din Romania a continuat si in anul 2017 tendinta de crestere, iar societatile de asigurare autorizate si reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) au subscris prime brute in valoare de 9,7 miliarde lei, cu 3,5% mai mult comparativ cu anul precedent, potrivit unui comunicat al Autoritatii remis luni AGERPRES.
"O schimbare in tendintele manifestate pe parcursul anilor anteriori este consolidarea segmentului de asigurari de viata, care a inregistrat anul trecut o apreciere semnificativa, de 21% comparativ cu anul 2016. Daca in perioada 2012 - 2014 activitatea de asigurari de viata era in scadere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, incepand cu anul 2015 acest segment si-a reluat cresterea, iar in 2017 evolutia sectorului de asigurari s-a datorat segmentului asigurarilor de viata", se precizeaza in comunicat.
Raportul ASF arata ca piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In anul 2017, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 31 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 decembrie 2017.
Conform documentului, primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) s-au ridicat, anul trecut, la valoarea de circa 7,7 miliarde lei. Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7).
In anul 2017, ponderea acestor trei clase a fost de 88% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale: A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, cu un volum al primelor brute subscrise de 3,82 miliarde lei, reprezentand 50% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale; A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 1,89 miliarde lei, reprezentand 25% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a inregistrat in anul 2017 o crestere cu 8% fata de 2016; A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de circa un miliard de lei, reprezentand 13% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale.
Potrivit datelor ASF, primele brute subscrise de catre societatile de asigurari de viata au inregistrat o crestere de 21% in anul 2017 comparativ cu anul precedent, atingand valoarea de circa 2,02 miliarde lei. Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata, cele mai mari ponderi le detin clasele C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare si respectiv C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii si care impreuna cumuleaza 96% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata.
In anul 2017, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 4,21 miliarde lei, astfel: 4,05 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 12,6% fata de perioada similara a anului 2016 (3,6 miliarde lei); 158,4 milioane lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu circa 2,8% comparativ cu anul 2016 (154,06 milioane lei).
Conform Directivei Solvabilitate II, cerintele de capital pentru societatile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atat din perspectiva investitionala, cat si din cea a subscrierilor). Fondurile proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate se aflau la finalul anului 2017 la o valoare de 5,15 miliarde lei, in crestere cu 12% comparativ cu anul 2016.
Ratele SCR (Solvency Capital Requirement) si MCR (Minimum Capital Requirement) la nivelul pietei au fost supraunitare la sfarsitul anului 2017, pentru prima data dupa implementarea cerintelor regimului Solvabilitate II. De asemenea, atat rata SCR, cat si rata MCR la nivelul pietei au inregistrat cresteri la sfarsitul lui 2017 comparativ cu finele anului 2016. Rata SCR la nivelul pietei a inregistrat o crestere cu 6%, iar rata MCR la nivelul pietei a inregistrat o crestere cu 12%.
Potrivit comunicatului ASF, valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in anul 2017 a atins valoarea de 3,7 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 (3,82 miliarde lei) reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. Rata combinata calculata pentru clasa A10 (RCA) a fost in 2017 de 99,46%.
De asemenea, ASF precizeaza ca sucursalele au cumulat in anul 2017 prime brute subscrise in valoare de 755,6 milioane lei, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Conform documentului, in urma centralizarii raportarilor transmise de brokerii de asigurare si/sau reasigurare, la data de 31 decembrie 2017, valoarea primelor intermediate pentru asigurarile generale si asigurarile de viata era de 6,15 miliarde de lei, in scadere cu 0,86% fata de aceeasi perioada a anului 2016.
In anul 2017, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat 63,41% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare (9,7 miliarde lei), ceea ce reprezinta o scadere cu 2,77 puncte procentuale fata de gradul de intermediere inregistrat in perioada similara a anului 2016.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial