OMV Petrom a incheiat trimestrul 1 cu un profit net in crestere cu 38%, la 854 milioane de lei
Data publicarii: 03-05-2018 | Economie
Grupul OMV Petrom a incheiat primul trimestru din 2018 cu un profit net de 854 milioane de lei, in crestere cu 38% fata de perioada similara a anului trecut, cand a consemnat 618 milioane de lei, potrivit rezultatelor neauditate consolidate simplificate ale companiei, date joi publicitatii.
In trimestrul 4 din 2017, profitul net s-a situat la 642 de milioane de lei.
Valoarea vanzarilor consolidate a crescut usor, cu 5%, comparativ cu T1/17, sustinuta de preturi mai mari ale produselor petroliere si gazelor naturale si de volume mai mari ale vanzarilor de electricitate, contrabalansate partial de volume mai mici ale vanzarilor de gaze naturale si preturi mai mici ale energiei electrice. Vanzarile din Downstream Oil au reprezentat 70% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 28% si cele din Upstream 2% (vanzarile din Upstream fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti), releva un comunicat al OMV Petrom.
Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale a crescut in T1/18 cu 25% la 958 milioane de lei, ca urmare a conditiilor de piata favorabile si disciplinei costurilor. Profitul net CCA excluzand elementele speciale atribuibil actionarilor OMV Petrom SA a fost 752 milioane de lei, in crestere cu 28% raportat la trimestrul 1 din 2017, cand acesta s-a situat la 586 milioane de lei.
In trimestrul 1 din 2018, elementele speciale au cuprins venituri nete in valoare de 71 de milioane de lei, in timp ce castigurile din detinerea stocurilor au fost in suma de 50 de milioane de lei.
In T1/17, elementele speciale nete de natura veniturilor s-au ridicat la 5 milioane de lei si castigurile din detinerea stocurilor au fost in suma de 26 milioane de lei.
Rezultatul din exploatare al Grupului pentru T1/18 a crescut la 1,08 miliarde de lei, comparativ cu 798 milioane de lei in T1/17, in principal datorita veniturilor mai mari din vanzari si a optimizarii costurilor.
In ceea ce priveste rezultatul financiar net, acesta s-a deteriorat cu 11%, de la o pierdere de 56 milioane de lei in T1/17 la o pierdere de 63 milioane de lei in T1/18, reflectand in principal cheltuieli mai mari din diferente de curs valutar, contrabalansate partial de cresterea neta a veniturilor din dobanzi.
Prin urmare, profitul inainte de impozitare in T1/18 a fost de 1,017 miliarde de lei si a crescut cu 37% comparativ cu T1/17.
Investitiile companiei au crescut in primele trei luni ale anului in curs la valoarea de 843 milioane de lei, in crestere cu 139% fata de perioada similara din 2017 (353 milioane de lei), cuprinzand in principal investitiile din Upstream in suma de 653 milioane de lei in T1/18, comparativ cu 324 milioane de lei in T1/17. Cresterea investitiilor a fost determinata in principal de intensificarea activitatii de foraj si de pregatirile legate de revizia generala planificata a rafinariei, precizeaza reprezentantii companiei.
In Downstream, investitiile s-au ridicat la 190 milioane de lei, mult mai mari decat cele din T1/17, care s-au situat la 29 milioane de lei, din care 189 milioane de lei in Downstream Oil (T1/17: 28 milioane de lei).
La 31 martie 2018, OMV Petrom Group a inregistrat angajamente pentru investitii in suma de 1,493 miliarde de lei, in comparatie cu 978 milioane de lei, la 31 decembrie 2017.
Grupul OMV Petrom a raportat la 31 martie 2018 o pozitie neta de numerar in valoare de 3,626 miliarde de lei la sfarsitul, mai mare decat valoarea de 2,897 miliarde de lei inregistrata la sfarsitul T4/17.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial