Companiile din Romania sustin ca fraudele economice produse de consumatori sunt in topul infractiunilor economice (sondaj)
Data publicarii: 04-05-2018 | Economie
Primele trei tipuri de infractiuni economice raportate de companiile din Romania sunt fraudele comise de consumatori (44%), criminalitatea cibernetica (40%) si conduita neprofesionala (36%), reiese din raportului PwC Global Economic Crime and Fraud Survey, publicat joi.
In acest context, 42% dintre companiile care activeaza in Romania au raportat ca au fost victimele criminalitatii economice in ultimii doi ani, sub cifrele inregistrate la nivel global (49%) sau regional (47%).
De asemenea, 20% din totalul organizatiilor chestionate estimeaza daune, ca urmare a criminalitatii economice, cuprinse intre 100.000 si 1 milion de dolari, in vreme ce 16% estimeaza daune mai mari de 1 milion de dolari. Comparativ, 19% dintre companiile globale au raportat pierderi de peste 1 milion de dolari, iar 1% daune mai mari de 100 de milioane de dolari, in ultimii doi ani.
In ceea ce priveste costurile legate de incidentele de frauda, sumele cheltuite de 32% dintre organizatiile din Romania pentru investigatii sau alte tipuri de analize au fost similare sau chiar mai mari decat pierderile rezultate ca urmare a infractionalitatii economice.
Conform cercetarii, respondentii din Romania au indicat infractionalitatea cibernetica drept cel mai mare impact negativ asupra activitatilor economice, in ultimii doi ani. Astfel, doua din trei organizatii au fost tinta atacurilor informatice, in ultimele 24 de luni, iar cele mai frecvente mecanisme folosite de hackeri au fost cazurile de phishing si malware, mentionate de 37% dintre companiile din Romania.
Sondajul PwC a evidentiat, in acest an, o crestere semnificativa, pana la 52%, a infractiunilor economice comise de persoane din interiorul companiilor. In Europa de Est, desi cea mai frecvent raportata infractiune economica este cea comisa de persoane din interiorul companiilor (46%), diferenta dintre infractiunile comise de actorii interni si cei externi incepe sa se micsoreze. La nivel regional, 44% dintre incidentele de infractionalitate economica au fost comise de persoane din afara organizatiilor.
Una din zece organizatii care au participat la sondaj au declarat ca nu au derulat niciodata o evaluare a riscurilor de frauda, iar alocarile bugetare pentru combaterea acestui fenomen raman mai degraba conservatoare. In acest sens, doar unul din cinci respondenti din Romania a indicat ca intentioneaza sa creasca bugetul pentru investigatii si analize de conformitate cu cerintele de reglementare.
Sondajul "Global Economic Crime and Fraud Survey" este cel mai mare raport de acest gen derulat la nivel global, pe un esantion de peste 7.200 de respondenti din 123 de tari. In Romania, 60 de companii din diverse domenii de activitate si-au impartasit experienta si perceptia asupra infractionalitatii economice, atat in privinta activitatii lor pe plan intern, cat si pe plan extern.
Organizatiile participante la sondaj provin din diverse sectoare economice, printre care: financiar, industria prelucratoare, energie, utilitati si minerit, tehnologie, automotive, retail si produse de larg consum, precum si industria farmaceutica.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online