Romania a inregistrat un deficit de 853,9 milioane de euro in comertul cu produse agroalimentare, in 2017
Data publicarii: 13-05-2018 | Economie
Romania a inregistrat, anul trecut, un deficit de 853,9 milioane euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 53% fata de anul 2016, cand a raportat 557,4 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Romania a inregistrat o crestere cu 4,6% a exporturilor cu produse agroalimentare in anul 2017 fata de 2016, atingand o valoare de 6,23 de miliarde euro, ponderea cea mai mare fiind detinuta de materiile prime. Importurile Romaniei au inregistrat o valoare de 7,1 miliarde de euro, o pondere semnificativa avand-o produsele cu valoare adaugata", sustin reprezentantii MADR.
In 2016, exporturile au insumat 5,95 de miliarde de euro, in crestere cu 3,8% fata de 2015, insa importurile de produse agroalimentare au crescut in ritm mai rapid, respectiv cu 11,8%, pana la un nivel de 6,51 de miliarde de euro, valoare considerata atunci un record istoric.
Potrivit datelor MADR, principalele produse exportate anul trecut au fost cereale, in conditiile in care numai incasarile din grau si porumb au atins 1,73 miliarde de euro. Astfel, Romania a exportat grau in valoare de un miliard de euro, porumb de 730 de milioane de euro, seminte de rapita, de 580 de milioane euro, seminte de floarea-soarelui - 520 de milioane de euro si orz - 220 de milioane de euro. Nu in ultimul rand, exportul de animale vii din specia bovine a contribuit cu 200 milioane de euro in 2017.
Pe de alta parte, in topul produselor importate anul trecut s-a mentinut carnea de porc (475 de milioane de euro), fiind urmata de lapte si produse lactate (314 milioane de euro), fructe exotice (400 milioane euro), cafea (200 de milioane euro) si ciocolata (245 de milioane euro).
"Din punct de vedere al balantei comerciale, Romania exporta dublu din punct de vedere cantitativ, in special materii prime, insa deficitul comercial provine din valoarea adaugata a produselor importate. In anul 2017, acest deficit s-a ridicat la 853,9 milioane euro", mentioneaza reprezentantii MADR.
Potrivit surselor citate, in cazul tomatelor, unde a fost implementat programul de sutinere a acestui produs s-a reusit, pentru prima data dupa anii 1990 ca intreg sucul de rosii sa fie realizat din productia interna.
Anii 2013 si 2014 sunt singurii in care Romania a incheiat pe excedent in comertul cu produse agroalimentare, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro, dupa 20 de ani in care importurile au devansat exporturile de alimente si produse agricole, insa in anul 2015 a revenit din nou pe deficit, inregistrand un minus de 89 de milioane de euro.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău