Chiritoiu: Romanii trebuie sa fie foarte atenti la promotiile Black Friday, nu sa se bazeze doar pe autoritati
Data publicarii: 15-05-2018 | Economie
Romanii trebuie sa fie foarte atenti la campaniile de genul Black Friday si sa compare preturile si calitatea produselor, nu doar sa astepte ca autoritatile sa sanctioneze magazinele care nu respecta legea, a declarat, luni, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Oamenii ar trebui sa-si faca temele, sa verifice preturile care au fost inainte, pentru ca online poti sa vezi si preturi mai vechi. Trebuie sa se informeze mai bine. Companiile in primul rand au interesul sa fie corecte, pentru ca altfel risca sa distruga increderea consumatorilor si oamenii vor evita si nu vor mai dori sa cumpere, iar atunci companiile pot suferi", a aratat Chiritoiu.
El a adaugat ca preturile online pot fi mai bune decat cele din comertul traditional, insa magazinele induc consumatorilor perceptia eronata ca produsele sunt mai ieftine in timpul promotiilor.
Potrivit lui Chiritoiu, autoritatile trebuie sa vegheze la respectarea legii, dar si oamenii trebuie sa faca un efort sa nu pice in aceste capcane.
"Noi, autoritatile statului, in special cei care se ocupa de protectia consumatorului, trebuie sa fim atenti la respectarea legislatiei privind promotiile. Dar asta nu inseamna ca oamenii trebuie sa se culce pe o ureche si sa nu fie atentii la banii lor. Oricare dintre noi, cand cumparam ceva, suntem atenti, comparam preturile, ne uitam la calitate, deci facem un anumit efort. Este o lectie generala de viata. Nu trebuie sa te bazezi pe nimeni 100%, important este sa te bazezi pe tine", a sustinut Chiritoiu.
El a aratat ca reprezentantii Consiliului au descoperit incidental aceste nereguli, in timp ce analizau aspecte legate de concurenta, intr-un caz in care o platforma online este suspectata ca isi privilegiaza produsele proprii in dauna produselor unor terti, in sensul ca le pozitioneaza mai atractiv pentru consumatori. Astfel, au fost gasite nereguli la promotiile Black Friday in majoritatea cazurilor, iar la 20% din cazuri preturile erau chiar mai mari decat in mod obisnuit.
"Datele le-am trimis la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care poate aplica sanctiuni acestor companii", a mai spus seful Concurentei.
Comerciantii online nu respecta legislatia in domeniu, in cadrul campaniilor de reduceri, a constatat Consiliul Concurentei in urma unei anchete sectoriale privind comertul electronic, potrivit unui comunicat de la inceputul lunii mai. Astfel, in cadrul analizei, autoritatea de concurenta a remarcat faptul ca pretul la care se aplica reducerea (pretul de referinta, care apare "taiat"), afisat de comerciantii online, este mai mare decat nivelul prevazut de lege, pentru aproximativ 80% din produsele monitorizate.
Astfel, din datele analizate de autoritatea de concurenta, reiese exista un comportament generalizat de nerespectare a normelor legale privind campaniile de reduceri de preturi. In aceste conditii, mecanismele de manifestare a concurentei prin pret in cadrul promotiilor sunt distorsionate, perceptia clientilor cu privire la pretul real (pretul de referinta) fiind deformata.
Vanzarile realizate in cadrul principalei campanii promotionale Black Friday au ajuns, in anul 2017, la aproximativ 200 de milioane de euro, reprezentand aproximativ 7% din vanzarile realizate in tot anul.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial