ANPIS: Indemnizatiile pentru cresterea copilului platite in primele 4 luni au depasit 1,2 miliarde lei
Data publicarii: 24-05-2018 | Economie
Indemnizatiile pentru cresterea copilului platite in primele patru luni ale acestui an au insumat 1,23 miliarde lei, cea mai mare suma fiind platita in aprilie, respectiv 314,24 milioane lei, conform datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).
In aprilie, au beneficiat de acest ajutor social 176.786 de persoane, suma medie platita fiind de 1.777,55 lei. Cei mai multi beneficiari erau inregistrati in Bucuresti, respectiv 25.129, precum si in judetele Cluj (8.799 persoane), Timis (7.961) si Iasi (7.001).
La finele lunii, erau suspendati de la plata 15.674 beneficiari, cei mai multi din Capitala (2.191), Cluj (895) si Iasi (832).
Cea mai mare valoare a sumei medii platite (drepturi curente) a fost inregistrata in Bucuresti, de 2.629,22 lei, Ilfov - 2.194,71 lei, Cluj - 2.080,1 lei.
De asemenea, in cea de-a patra luna a anului, au fost efectuate alte plati (restante, reluari in plata, plati neachitate, corectii etc.) in contul acestui beneficiu in suma de 22,84 milioane de lei.
Conform Legii 66/19 aprilie 2016, persoanele care in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Indemnizatia lunara prevazuta se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău