Nicoleta Radu: PAID are fondurile necesare pentru acoperirea eventualelor solicitari de despagubire ca urmare a inundatiilor
Data publicarii: 29-06-2018 | Economie
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) are fondurile necesare sa acopere toate solicitarile de despagubire ce pot surveni ca urmare a inundatiilor din aceasta perioada, banii provenind atat din surse proprii, cat si dintr-un un program de reasigurare in valoare de 900 milioane de euro, a declarat Nicoleta Radu, Director General PAID Romania, intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara remis joi AGERPRES.
"O parte semnificativa a tarii noastre se confrunta, zilele acestea, cu ploi abundente care duc, in mod firesc, la producerea de inundatii. Suntem pregatiti sa gestionam dosarele de dauna care vor ajunge la noi ca urmare a acestor evenimente si vrem ca toti proprietarii asigurati sa stea linistiti in ceea ce priveste despagubirile la care au dreptul. PAID Romania are fondurile necesare sa acopere toate solicitarile de despagubire ce pot surveni ca urmare a inundatiilor din aceasta perioada. Avem nu doar resurse proprii, dar si un program de reasigurare de 900 milioane EUR - mai mult decat suficient pentru plata rapida a despagubirilor catre romanii asigurati, afectati de inundatii', a afirmat Nicoleta Radu.
Printre cele trei riscuri acoperite de PAD - polita de asigurare impotriva dezastrelor se regaseste si riscul de inundatii, asiguratii putand fi despagubiti in baza asigurarii obligatorii de locuinta. Asigurarea PAD acopera pagubele produse locuintelor in urma patrunderii si infiltrarii apei, in cazul acoperirii pe scurta durata a terenului cu un strat de apa, ca urmare a acumularii apelor provenite din precipitatii atmosferice abundente.
"PAID Romania este pregatita sa gestioneze dosarele de dauna ce vor fi deschise de catre proprietarii asigurati obligatoriu impotriva dezastrelor naturale care se afla in aceasta situatie", se precizeaza in comunicatul ASF.
In cazul in care o locuinta a fost afectata de inundatii, proprietarul trebuie sa solicite autoritatilor locale intocmirea procesului verbal de constatare a evenimentului si sa informeze, in cel mai scurt timp, fara insa a depasi 60 de zile de la data producerii evenimentului, asiguratorul la care a incheiat polita.
In baza instiintarii, asiguratorul va deschide dosar de dauna, urmand ca, in maximum 5 zile, un reprezentant al acestuia sa se prezinte la locul producerii evenimentului pentru a constata daunele.
Cererea de despagubire se completeaza si se depune la compania de asigurari iar plata despagubirii se efectueaza de catre PAID in 5 zile de la primirea documentatiei complete de la asiguratorul care a emis polita si a instrumentat dosarul de dauna.
PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, reunind 12 societati de asigurare, actionari PAID. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii, alunecari de teren.
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, joi, avertizari Cod galben si Cod portocaliu de inundatii pentru 18 bazine hidrografice si raurile din Dobrogea, pana pe 1 iulie.
Totodata, meteorologii au prelungit pana vineri seara atat atentionarea Cod galben de ploi insemnate cantitativ, valabila pentru 19 judete, cat si informarea meteo de instabilitate atmosferica, in restul regiunilor.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online