Olguta Vasilescu: Este exclus sa se elimine salariul minim; masura nu exista in programul de guvernare
Data publicarii: 07-08-2018 | Economie
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si-a exprimat o parere personala, mai apropiata de mediul de afaceri, atunci cand a vorbit de eliminarea salariului minim in sectorul privat, insa aceasta masura este exclusa, nefiind in programul de guvernare, a declarat luni, la Romania TV, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
"Este exclus, exclus, exclus sa se elimine salariul minim pe economie. Nu exista in programul de guvernare. Noi avem un ritm de crestere anual care exista in programul de guvernare scris. Asa vom face, cum am aplicat pana acum, cel putin la Ministerul Muncii tot ceea ce scrie in programul de guvernare, asa se va intampla si de acum inainte. Domnul Teodorovici si-a exprimat o parere personala mai apropiata de mediul de afaceri. Pe noi ne intereseaza foarte mult salariatul si ce duce el acasa, pentru ca, daca lasam o nebuloasa totala, in care nu mai exista acest salariu minim, de altfel exista, cred, trei tari in Uniunea Europeana, care nu au salariu minim (...) Nu va fi adoptata. A fost o parere personala. El a spus cum ar vedea dumnealui, dar deocamdata dumnealui este ministru intr-un guvern ce are un program de guvernare aprobat de Parlamentul Romaniei. Dumnealui si-a exprimat o opinie personala. Toti putem sa avem pareri personale, dar ceea ce scrie in programul de guvernare se aplica", a spus Olguta Vasilescu.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la DCNews, ca nu este normal ca la stat sa fie salarii mai mari decat in mediul privat, in conditiile in care angajatii de la stat au un statut aparte de care personalul din mediul privat nu beneficiaza.
"Este o situatie neplacuta care trebuie inversata in ceea ce priveste salariile. Nu poti avea la stat salarii mai mari decat in sectorul privat. Statul oricum iti ofera un statut aparte, anumite facilitati, avantaje, o zona in care nu te evalueaza dupa cum te evalueaza un patron in sectorul privat. Sunt acele evaluari puerile. Dai acolo niste aprecieri pe care nu le poti cuantifica in mod foarte clar. Si toata lumea din administratie are foarte bine ca si calificativ adica suntem o administratie de supereroi", a explicat Eugen Teodorovici.
El spune, in context, ca abordarea trebuie schimbata chiar si in ceea ce priveste salariul minim care nu ar trebui impus la nivelul economiei ci numai in administratie.
"Lucrurile in spate se intampla exact invers si atunci, da, trebuie sa schimbam aceasta abordare pas cu pas. Poate chiar si la salariul minim pe economie. Eu sunt de parere ca nu trebuie impus in economie. Il stabilesti si il impui in administratie, in sectorul public, dar in sectorul privat il dai ca si reper si spui asa: cine nu are angajati sub acest plafon primeste un pachet de facilitati. Dar lasi agentul economic sa isi stabileasca singur decizia pe baza unor calcule pe care le face de la caz la caz si aplica cea mai avantajoasa solutie. Sunt pentru ca statul sa nu fie prezent in piata", a subliniat ministrul Finantelor Publice.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza