Volumul lucrarilor de constructii, in scadere in primele opt luni ale anului
Data publicarii: 15-10-2018 | Economie
Volumul lucrarilor de constructii in primele opt luni ale anului a scazut fata de perioada similara din 2017 ca serie bruta cu 4,6% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,6%, potrivit datelor transmise luni de Institutul National de Statistica (INS).
In luna august 2018, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de luna precedenta ca serie bruta cu 5%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,4%.
Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii s-a redus ca serie bruta cu 10,3% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 8,9%.
Potrivit INS, in primele opt luni, raportat la perioada similara din 2017, volumul lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a scazut pe total cu 4,6%, scadere reflectata la lucrarile de constructii noi (-8,3%). Cresteri au fost la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+5,2%) si la lucrarile de reparatii capitale (+2,2%). Pe obiecte de constructii, au scazut cladirile rezidentiale cu 31% si cladirile nerezidentiale cu 0,1%. Crestere s-a consemnat la constructiile ingineresti (+9,6%).
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a scazut pe total cu 2,6%. Pe elemente de structura s-a inregistrat scadere la lucrarile de constructii noi, cu 5,4%. Cresteri au fost la lucrarile de intretinere si reparatii curente, cu 5,1%, si la lucrarile de reparatii capitale, cu 2,9%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 28,8%. Cresteri s-au inregistrat la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale cu 11,7%, respectiv cu 1,9%.
In august 2018, comparativ cu iulie 2018, volumul lucrarilor de constructii a urcat ca serie bruta cu 5,0%, crestere reflectata la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 12,8% si la lucrarile de constructii noi cu 3,5%. Scadere s-a inregistrat la lucrarile de reparatii capitale cu 1,0%. Pe obiecte de constructii au avut loc cresteri la constructiile ingineresti cu 15,3%, si la cladirile rezidentiale cu 2,3%. Scadere s-a inregistrat la cladirile nerezidentiale cu 11,1%.
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a crescut in august 2018, comparativ cu luna precedenta, pe total cu 1,4%, crestere reflectata la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 11,3%. Scaderi au fost la lucrarile de reparatii capitale cu 9,5% si la lucrarile de constructii noi cu 1,0%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la constructiile ingineresti cu 7,0% si la cladirile rezidentiale cu 0,7%. Scadere s-a inregistrat la cladirile nerezidentiale cu 10,7%.
In august 2018 comparativ cu august 2017, volumul lucrarilor de constructii ca serie bruta a scazut pe total cu 10,3%, scadere reflectata la lucrarile de constructii noi cu 16,2% si la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 1,1%. Crestere s-a inregistrat la lucrarile de reparatii capitale cu 12,9%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 42,1% si la cladirile nerezidentiale cu 14,8%. Crestere s-a inregistrat la constructiile ingineresti cu 12,7%.
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 8,9%, scadere reflectata la lucrarile de constructii noi cu 14,7% si la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 2,1%. S-au inregistrat cresteri la lucrarile de reparatii capitale cu 13,2%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut astfel: cladirile rezidentiale cu 41,9% si la cladirile nerezidentiale cu 13,5%. Crestere a fost la lucrarile de constructii ingineresti cu 12,6%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza