Barometrul Industrial: Industria si-a revenit in septembrie; managerii nu sunt optimisti in privinta redresarii uniforme a industriei in urmatoarele luni
Data publicarii: 22-10-2018 | Economie
Industria din Romania si-a revenit, dupa patru luni de activitate slaba, dar, pe de alta parte, managerii nu par convinsi ca redresarea va fi lina si uniforma in perioada urmatoare, reiese din datele Barometrului Industrial, publicate luni.
Pe segmentul productiei, sursa citata arata ca numarul comenzilor noi si-a revenit mai puternic decat volumul productiei. Astfel, au iesit din zona negativa de 49 de puncte in august, urcand la 59, in septembrie.
De asemenea, comenzile pentru export care in august scazusera la un indice de 47, nivelul cel mai scazut din ultimele 12 luni, au urcat in septembrie la 54. "Avansul este important pentru ca semnaleaza trecerea de la contractie la crestere, dar saltul este relativ slab si se afla sub media istorica de 57 de puncte din ultimii trei ani", se noteaza in datele citate.
Totodata, importurile de materii prime au crescut cu un ritm mai viguros decat exporturile. Dupa ce au inregistrat un scor de 51, in august, acestea au ajuns la 62, in septembrie.
La capitolul fortei de munca, Barometrul Industrial releva faptul ca numarul de angajati a iesit din comprimarea de 44 de puncte si a revenit la 50, lucru care semnaleaza un echilibru intre expansiune si contractie. "Cu rare exceptii, miscarile de personal in industrie se caracterizeaza prin scaderi cu amplitudine relativ mica si apoi reveniri la nivelul initial, fara perioade de expansiune semnificativa sau neintrerupta a numarului de angajati. Trenarea se explica prin lipsa investitiilor la scara larga si prin flexibilitatea redusa a pietei muncii", se precizeaza in comunicat.
In ceea ce priveste costurile si veniturile, daca pe primul segment acestea au urcat de la 67 la 70 de puncte in zona de expansiune, odata cu volumul productiei si al importurilor de materii prime, preturile incasate de catre firme au atins si nivelul cel mai ridicat din ultimele trei luni, de la 57 in iulie, la 60 in septembrie. In aceste conditii, indicatorul ramane deocamdata aproape de media din primele opt luni ale anului.
Indexul de optimism al managerilor a crescut pana la 60, in septembrie, de la 56 cat era in august. Cu toate acestea, scorul se afla mult sub media primelor opt luni (64 de puncte).
Comparativ cu luna august, in septembrie managerii au fost mai optimisti in legatura cu ceea ce ii asteapta peste sase luni in materie de comenzi, productie sau preturi pe care spera sa le incaseze. In acelasi timp, se arata mai putin optimisti cu privire la exporturi, la nivelul costurilor de productie, la importuri si la numarul de angajati. "In esenta, asteptarile managerilor raman volatile. Nu e neaparat un semn rau. Arata ca asteptarile tin cont de fluctuatiile realitatii, iar putina teama contribuie la supravietuire", se arata in concluziile Barometrului Industrial.
Incepand din 2014, in fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Indexul este bazat pe raportul net dintre raspunsuri semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si de contractie daca scade sub 50.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online