Romania pierde sapte locuri si ajunge pe pozitia 52 in clasamentul Doing Business al Bancii Mondiale
Data publicarii: 01-11-2018 | Economie
Romania a pierdut sapte locuri in clasamentul 'Doing Business 2019', elaborat de Banca Mondiala, si a coborat pe pozitia 52 din 190 de tari, de pe locul 45 anul trecut.
In clasamentul din acest an, Romania a obtinut un punctaj total de 72,30 puncte, cu 0,53 puncte mai putin decat scorul general inregistrat anul trecut.
Romania se situeaza in fata unor tari precum Ungaria, Cipru, Croatia, Bulgaria, Grecia, Ucraina sau Albania, dar este devansata de Muntenegru, Serbia, Republica Moldova, Turcia, Armenia sau Belarus.
"Romania a ingreunat procesul de demararea a unei afaceri, prin introducerea unor criterii de evaluare a riscului financiar pentru cererile privind TVA, in consecinta crescand timpul necesar pentru inregistrarea ca platitor de TVA", se arata in raportul Bancii Mondiale care analizeaza 190 de tari.
Potrivit documentului publicat miercuri, Romania se situeaza cel mai bine, locul 22, la indicatorul care masoara usurinta cu care se obtine un credit, cu un scor de 80 de puncte pe o scara de la 0 la 100. In schimb, tara se afla abia pe locul 154 cand vine vorba de obtinerea de electricitate si pe locul 146 cand vine vorba de obtinerea unei autorizatii de constructie.
Banca Mondiala subliniaza ca guvernele din intreaga lume au stabilit un nou record in eforturile lor de reducere a birocratiei pentru sectorul privat, implementand 314 de reforme in ultimul an. Aceste reforme, intreprinse in 128 de economii, depasesc precedentul record de 290 de reforme stabilit in urma cu doi ani.
Pentru al doilea an la rand, Noua Zeelanda, Singapore si Danemarca si-au pastrat locurile de top in clasamentul Doing Business.
De asemenea, regiunea Europa si Asia Centrala gazduieste doua din primele 10 economii ale lumii, Georgia locul 6 si FYR Macedonia locul 10. Ritmul reformelor s-a accelerat in regiune, cu 54 de reforme implementate in ultimul an, comparativ cu 43 de reforme in anul anterior.
Raportul institutiei financiare internationale analizeaza 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obtinerea unui credit, accesul la reteaua de electricitate si tranzactiile transfrontaliere.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial