ANSVSA: Carnea de porc din zonele unde evolueaza pesta porcina africana nu poate fi transportata in UE
Data publicarii: 15-12-2018 | Economie
Carnea proaspata si cea preparata precum si produsele din carne de porc nu pot fi transportate catre alte state membre ale Uniunii Europene daca provin din zonele unde evolueaza pesta porcina africana, a anuntat, vineri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
De asemenea, este interzisa introducerea carnii si a produselor din carne din toate speciile dintr-o tara terta in Uniunea Europeana, respectiv in Romania, prin bagajele personale ale calatorilor.
"Avand in vedere evolutia pe teritoriul Romaniei a pestei porcine africane, asa cum am mai informat, carnea proaspata de porc, carnea preparata sau carnea tocata de porc si produsele din carne care contin carne de porc nu pot face obiectul transportului catre alte State Membre, daca provin din zonele cuprinse in Decizia Comisiei nr. 709/ 2014 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane in anumite State Membre ale UE. Totodata, va informam ca introducerea carnii si a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vita, pasare, etc.) dintr-o tara terta in Uniunea Europeana, respectiv in Romania, prin bagajele personale ale calatorilor, este interzisa", se arata in comunicatul Autoritatii.
Pentru a evita aplicarea unor masuri restrictive de catre personalul care isi desfasoara activitatea la nivelul aeroporturilor/ aerogarilor, inainte de a decide introducerea in bagajul de cala a unor astfel de produse alimentare (carne de pasare si condimente) pentru a putea fi transportate spre un alt Stat Membru al UE, pasagerii sunt obligati sa se informeze cu privire la conditiile stabilite in asemenea situatii de catre companiile de zbor, precum si asupra reglementarilor specifice vamale, sustin reprezentantii Autoritatii Veterinare.
"ANSVSA reitereaza faptul ca produsele alimentare, inclusiv carnea si produsele din carne, trebuie sa fie transportate numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar de catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in conditii corespunzatoare de igiena si de temperatura controlata pentru a nu compromite calitatea si siguranta acestora si implicit pentru a proteja sanatatea publica", mentioneaza Autoritatea.
De asemenea, produsele alimentare, respectiv carnea si produsele din carne trebuie sa provina din unitati autorizate/ inregistrate sanitar-veterinar supuse controalelor oficiale de serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.
In acest context, Autoritatea Veterinara a dispus masuri suplimentare de control oficial, care au drept obiectiv verificarea conditiilor sanitare veterinare de functionare a unitatilor care produc si comercializeaza produse de origine animala, conditiile de depozitare si transport, precum si cerintele referitoare la marcarea de identificare a produselor de origine animala.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza