Christian Tour sustine ca a refuzat sa se ralieze intelegerilor privind preturile cu agentiile concurente in dezavantajul turistului
Data publicarii: Astazi, 15-01-2019 | Economie
Turoperatorul roman Christian Tour sustine ca a refuzat sa se ralieze intelegerilor privind preturile cu agentiile concurente in dezavantajul turistului, iar datorita cooperarii cu Consiliul Concurentei in cadrul anchetei, care a tinut cont si de "comportamentul corect constant al acestuia pe piata", a primit imunitate la amenda.
"Agentia de turism a fost promotorul unei concurente reale, prin preturi accesibile oricui si a refuzat sa se ralieze intelegerilor privind preturile cu agentiile concurente in dezavantajul turistului. Christian Tour a fost cel care a dat startul unei abordari comerciale orientate spre client, fapt pentru care a fost blamat si atacat de unii dintre concurenti, care s-au coalizat in incercarea de pune capat practicii preturilor accesibile promovate de Christian Tour. Turoperatorul a primit imunitate la amenda dupa inceperea investigatiei datorita cooperarii cu Consiliul Concurentei in cadrul anchetei, care a tinut cont si de comportamentul corect constant al Christian Tour pe piata", se arata intr-un comunicat al turoperatorului remis luni AGERPRES.
Consiliul Concurentei a anuntat luni ca a sanctionat 13 agentii de turism si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) cu amenzi in valoare circa 11,5 milioane de lei (aproximativ 2,45 milioane euro), pentru coordonarea comportamentului pe piata comercializarii produselor turistice prin agentii de turism.
Conform autoritatii de concurenta, in perioada iunie 2013 - septembrie 2016, un numar de 13 agentii de turism si-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informatii sensibile din punct de vedere concurential, cu scopul de a nu permite scaderea preturilor produselor sau a pachetelor turistice comercializate.
Marius Pandel, unul dintre actionarii Christian Tour, afirma ca, dupa declansarea investigatiei, decizia luata de conducerea Christian Tour a fost aceea de a colabora "total si transparent" cu reprezentantii Consiliului Concurentei.
"Ancheta in domeniul turismului scoate la lumina detalii privind modul in care unele mari agentii turoperatoare din tara noastra s-au inteles nu doar asupra pretului vacantelor, ci si in privinta unei strategii comune impotriva competitorilor care practicau preturi mai mici la pachetele turistice, asa cum este Christian Tour", a declarat Marius Pandel.
Corespondenta pe e-mail dintre reprezentantii agentiilor de turism, adunata de investigatori intr-un raport voluminos, de cateva sute de pagini, arata, printre altele, modul in care principalii actori din piata de turism stabileau preturile la vacantele cu avion charter, precum si strategia lor de a impiedica agentia Christian Tour sa opereze chartere pe anumite destinatii.
"Christian Tour si-a inceput activitatea in urma cu aproape 22 de ani prin a vinde vacante celor cu bani putini, desi in acele vremuri preturile erau mari si putini isi permiteau sa calatoreasca in strainatate. Pentru ca a creat oferte de vacante foarte ieftine, incepand de la 1 euro, Christian Tour a fost reclamat la Consiliul Concurentei. Insa, exact genul acesta de politici de marketing dovedeste clar ca noi nu ne-am inteles cu nimeni pentru a stabili preturile, ci am fost permanent contra curentului. Asteptam ziua in care vor fi atacate si companiile aeriene care au promotii la biletele de avion la 9,99 euro", subliniaza Marius Pandel.
Investigatia Consiliului Concurentei a inceput dupa ce in atentia institutiei a ajuns o inregistrare video publicata pe Youtube, facuta la o intalnire a agentiilor organizata la Predeal in 2013, unde unul dintre vorbitori a indemnat direct la stabilirea unui pret minim al vacantelor si la coordonarea comportamentelor pe piata, in defavoarea clientilor.
Compania Christian Tour a fost fondata de Cristian Pandel si activeaza din anul 1997 pe piata vacantelor, fiind unul dintre cele mai longevive si apreciate branduri de turism din tara. Touroperatorul detine 40 de agentii proprii in Romania si are o prezenta puternica si peste hotare, in Polonia, Serbia, Republica Moldova, Grecia, Turcia, Spania iar recent a inceput expansiunea si in Statele Unite ale Americii (divizia online).
Christian Tour a incheiat anul 2018 cu vanzari nete de aproximativ 85 de milioane de euro. La finalul anului 2018 compania a incheiat o polita de asigurare in valoare de 3 milioane de euro pentru protejarea clientilor sai, ceea ce reprezinta o asigurare-record in domeniul turismului.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online