Angajatii CE Oltenia ar fi putut primi o majorare salariala de 20%, fara taxa de 2% din cifra de afaceri (fost ministru al Energiei)
Data publicarii: 15-01-2019 | Economie
Angajatii Complexului Energetic Oltenia ar fi putut primi o majorare salariala de 20%, in loc de 10-12%, daca nu ar fi fost introdusa taxa de 2% din cifra de afaceri, a scris, pe contul de Facebook, Razvan Nicolescu, consultant Deloitte si fost ministrul al Energiei.
"Este adevarat ca oamenii de la CEO muncesc in conditii foarte grele pe salarii de 2.500 lei, in timp ce unii soferi din administratie au salarii marite la peste 4.000 lei. Nu prea este echitabil, iar oamenii vorbesc unii cu altii", a afirmat Nicolescu.
Conducerea societatii a anuntat ca ar putea creste anumite salarii cu 10-12%, a amintit el.
"Ce nu a spus nimeni este ca, daca OUG 114/2018 nu introducea taxa de 2% pe cifra de afaceri (aproximativ 65 milioane lei impact anual pentru CEO), salariile puteau fi marite cu peste 20%, in conditiile in care fondul total de salarii al CEO este de aproximativ 700 milioane de lei anual", potrivit lui Nicolescu.
El a mai aratat ca unii angajati ai CEO sunt suparati ca banii platiti pentru aceasta noua taxa vor intra in conturile ANRE, in conditiile in care cadrul de reglementare din Romania sufera in urma faptului ca nu exista o piata de capacitate.
O astfel de piata promisa de multi ani de reglementator si operatorul de transport ajuta foarte mult producatorii pe carbune in tari ca Polonia, fiind compatibila cu legislatia UE.
"Cred ca la CEO prioritara ar trebui sa fie pastrarea unui numar cat mai mare din cele 15.000 de locuri de munca existente. Fara modernizarea instalatiilor necesara atingerii standardelor de mediu si achizitia de certificate de CO2, inchiderea completa, rapida si fara solutii alternative a CEO reprezinta un risc semnificativ. Unele lucruri chiar nu mai pot fi amanate in energie! Este nevoie de transformari fundamentale care se produc intr-un ritm rapid in multe alte tari", a adaugat Nicolescu.
Minerii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) vor primi majorari salariale de 12%, insa numai dupa ce vor incepe negocierile intr-un cadru legal si, respectiv, dupa reluarea programului de lucru in cariere, informeaza Ministerul Energiei, printr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.
"Ca urmare a situatiei generate de protestele extinse la carierele din Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Energiei a mediat astazi o discutie intre conducerea CEO si membrii comisiei de negociere a CCM de la nivelul CEO. Precizam ca, la momentul actual, situatia Sistemului Energetic National este normala, aportul carbunelui in SEN fiind constant de peste 23%", spun reprezentantii ministerului.
Acestia mentioneaza ca la CEO exista in vigoare un contract colectiv de munca agreat inca de anul trecut cu partenerii sociali, valabil pana in luna martie 2020, cu obligatia de negociere anuala a sistemului de salarizare.
"Ca atare, orice masura privind cresterea veniturilor salariatilor CEO, principala revendicare a protestatarilor, se poate face numai dupa ce sindicatele notifica oficial inceperea negocierilor intr-un cadru legal si, respectiv, dupa reluarea programului de lucru in cariere. Plecand de la aceasta premisa, in cadrul discutiilor de astazi, a fost analizat bugetul Complexului Energetic Oltenia pentru a se identifica solutii pentru rezolvarea nemultumirilor angajatilor CEO", se mai arata in comunicat.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online