UNTRR: Comisia de Transport din PE a ajuns la un compromis privind liberalizarea transportului rutier de persoane in UE
Data publicarii: 23-01-2019 | Economie
Comisia de Transport si Turism a Parlamentului European (TRAN) a ajuns la un compromis privind masurile de liberalizare a transportului rutier de persoane in Uniunea Europeana, propuse in Pachetul de Mobilitate Curata, informeaza, miercuri, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), intr-un comunicat transmis AGERPRES.
"Comisia de Transport si Turism a Parlamentului European - TRAN a votat pe 22.01.2019 initiativa legislativa de revizuire a Regulamentului 1073/2009 vizand masuri importante de liberalizare a transportului rutier de persoane in UE si a aprobat amendamentele de compromis propuse de raportorul TRAN cu privire la revizuirea Regulamentului 1073/2009 referitor la regulile de acces la piata internationala a serviciilor de transport cu autocarul si autobuzul. Acest dosar legislativ important al Pachetului Mobilitate Curata (2) propus de Comisia Europeana pe 08.11.2017 este acum pregatit pentru votul final in plenul Parlamentului European", se mentioneaza in comunicat.
Transportatorii romani au apreciat rezultatul votului care a avut loc in Comisia TRAN pentru revizuirea Regulamentului 1073/2009, deoarece initiativa legislativa a inclus urmatoarele masuri sustinute de UNTRR: a fost reintrodusa notiunea de "excursie locala", ca fiind parte a unui serviciu ocazional international pentru a nu fi confundata cu operatiunile de cabotaj si supusa regimului detasarii, s-a stabilit ca pentru furnizarea de servicii regulate domestice este obligatorie infiintarea unei firme in respectivul stat membru, pentru garantarea concurentei loiale si a fost mentinuta derogarea de 12 zile de conducere consecutive pentru soferii care fac transport rutier de persoane.
Cu toate acestea, UNTRR reitereaza necesitatea stabilirii unui echilibru optim intre deschiderea pietelor interne si protejarea serviciilor publice.
"Desi salutam rezultatul votului TRAN, continuam sa semnalam faptul ca este necesara stabilirea unui echilibru optim intre deschiderea pietelor interne si protejarea serviciilor publice. In ceea ce priveste pasii urmatori, raportorul TRAN a precizat, dupa vot, ca este probabil ca raportul TRAN referitor la revizuirea Regulamentului 1073/2009 privind regulile de acces la piata internationala a serviciilor de transport cu autocarul si autobuzul sa fie votat in plenul Parlamentului European in luna martie 2019", se precizeaza in comunicat.
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania considera ca liberalizarea transporturilor rutiere, atat de marfa cat si de persoane, este o prioritate la nivelul Uniunii Europene, conform foii de parcurs a Comisiei Europene pentru un spatiu european unic al transporturilor.
"Presedintia Romana a Consiliului de Transport UE trebuie sa sustina crearea unei piete unice veritabile de transport rutier de persoane in Uniunea Europeana, oferind transportatorilor rutieri romani noi oportunitati de afaceri si de diversificare a serviciilor de transport rutier de persoane la nivel european", se mai arata in document.
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 16.000 de firme inscrise - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online