Vlasceanu (ACUE): Pretul gazelor pe piata libera a crescut cu 25-30% fata de luna septembrie
Data publicarii: 30-01-2019 | Economie
Pretul gazelor pe piata libera este mai mare in prezent cu 25-30% fata de luna septembrie, insa consumatorii casnici isi pot schimba furnizorul sau pot reveni in piata reglementata la 21 de zile de la notificarea companiei energetice, a declarat, marti, Silvia Vlasceanu, director executiv al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).
Aceasta dupa ce, tot marti, Autoritatea de Reglementare a anuntat ca utilizatorii casnici pot reveni la preturi reglementate, care nu vor creste pana in anul 2022.
"Nu stim cum vor fi preturile pe noua piata reglementata. Consumatorul casnic care a incheiat un contract pe piata concurentiala poate reveni pe piata reglementata, chiar daca un contract cu un furnizor concurential. Acum fiecare stie ce a semnat si ce fel de contract are, intrucat acest contract nu este reglementat, ci pe o piata unde fiecare si-a negociat. Pe de alta parte, exista prevederi legale peste valoarea juridica a unui contract, prin care nu i se poate ingradi dreptul unui consumator de a-si schimba furnizorul in 21 de zile de la notificare", a afirmat Vlasceanu.
Potrivit acesteia, in prezent nu se stie care vor fi preturile reglementate, astfel ca nu se poate spune daca va fi mai avantajos pentru un consumator casnic care are contract pe piata libera sa revina in segmentul reglementat.
"Pe de alta parte, pretul gazelor este in crestere. Pe piata libera, preturile au crescut cu 25-30% fata de septembrie. Celelalte componente reglementate nu au evoluat, tarifele de transport, distributie si marja de furnizare nu au fost modificate", a adaugat Vlasceanu.
Si la energie electrica, preturile de pe piata spot sunt in prezent aproape duble fata de nivelurile din vara.
Anterior, tot marti, ANRE a emis un comunicat de presa potrivit caruia pretul energiei si al gazelor naturale pentru consumatorii casnici in regim reglementat nu vor creste pana in anul 2022, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 114/2018.
"Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislatia secundara emisa de ANRE in aplicarea acesteia, nu vor conduce la cresteri de preturi la energia electrica si gazele naturale furnizate clientilor finali casnici care opteaza pentru furnizarea in regim reglementat in perioada 01.03.2019 - 28.07.2022 - pentru energia electrica, si in perioada 01.01.2019 - 28.02.2022 - pentru gazele naturale", se arata in comunicatul institutiei.
In plus, consumatorii casnici au posibilitatea de a reveni din nou in piata reglementata, potrivit OUG 114, lucru care nu era permis pana acum pe piata gazelor.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice