Protectia salariatilor din firmele mici, lasata la mana angajatorilor
Data publicarii: 06-02-2007 | Economie
In asemenea cazuri, se poate apela la varianta grupurilor de firme, pentru ca in contractele de munca la nivel de unitate apare o noua clauza, unde trebuie specificat clar carei ramuri i se arondeaza activitatea din acea firma.
De regula, contractele colective sunt negociate si semnate de organizatiile si federatiile sindicale pe de-o parte, respectiv de organizatiile si federatiile patronale, de cealalta parte. Confederatiile sindicale si patronale reprezentative la nivel national negociaza si semneaza CCM unic pe tara, acest document-cadru fiind aplicabil, in mod direct, in acele cazuri in care la nivel de ramura nu s-a incheiat un contract colectiv.
In ce domenii lipseste contractul colectiv de munca
Este nevoie, asadar, de existenta si prezenta sindicatelor si patronatelor. De aceea, cel mai puternic afectate de inexistenta contractelor colective de munca sunt sectoarele in care predomina firmele mici, cu putini angajati. Aici, sindicatele sunt practic inexistente, si mai multe incercari de a coagula miscari sindicale au esuat. Este vorba in primul rand de sectoare precum comertul cu amanuntul, turism, hoteluri, restaurante. Acestora li se adauga unitatile mici de productie, cu un numar relativ mic de angajati. Din cele 32 de ramuri in care trebuie incheiate contracte, doar in 20 exista asemenea parteneriate.
Exista insa si cazuri in care lucrurile stau exact invers: sindicatele sunt foarte puternice si bine organizate, dar - din diverse motive - nu s-au constituit organizatii ori federatii patronale care sa reprezinte contrapartea necesara negocierii CCM. Acest fenomen s-a remarcat in sectorul furnizarii de energie electrica unde, in urma privatizarilor, au aparut "patroni" noi (Enel, CEZ, E.ON) care insa nu s-au constituit si ca organizatie patronala.
De altfel, in majoritatea sectoarelor unde privatizarile au depasit etapele cele mai importante si avem proprietari noi, problema contractelor colective de munca risca sa ramana nerezolvata.
Tocmai pentru a rezolva neajunsurile legate de contractele colective, "saptamana viitoare ne vom intruni, impreuna cu sindicatele, si sper ca vom identifica mai exact care sunt ramurile unde vom incheia astfel de contracte", ne-a declarat, ieri, Adrian Izvoranu, director executiv al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR). El a remarcat ca, "deocamdata, sunt cateva mii de companii ai caror reprezentanti habar nu aveau ca trebuie sa faca parte dintr-o anumita ramura de activitate. In plus, trebuie sa schimbam modelul vechi al Anexei IV la contractul unic (n.n. - lista domeniilor), pentru ca acum apar acolo ramuri de activitate care practic nu mai exista".
Pentru acele sectoare in care una din parti (sindicala sau patronala) este prea slab reprezentata, contractul colectiv se va negocia si semna de catre reprezentantii angajatilor si angajatorilor pe grupuri de firme, a precizat Adrian Izvoranu. El estimeaza ca, in urma intalnirilor de saptamana viitoare, partenerii sociali vor fi in masura sa stabileasca ramurile de activitate, precum si sindicatele si patronatele reprezentative pentru acestea, capabile sa negocieze contracte colective.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri