#Romania2019.eu/Presedintia romana la Consiliul UE a adoptat normele privind taxarea rutiera electronica
Data publicarii: 05-03-2019 | Economie
Uniunea Europeana instituie un nou sistem de schimb de informatii care le va permite autoritatilor nationale ale statelor membre sa aiba acces reciproc la datele nationale privind inmatricularea vehiculelor, pentru a-i identifica pe proprietarii de vehicule pentru care nu au fost platite taxele rutiere, informeaza luni Ministerul Transporturilor (MT) intr-un comunicat remis AGERPRES.
In urma acestui sistem, recuperarea taxelor rutiere neplatite va deveni mai usor de realizat, estimeaza Ministerul Transporturilor.
Noul sistem de schimb de informatii face parte din normele actualizate privind taxarea rutiera electronica, adoptate luni in mod formal de Consiliul Uniunii Europene, ca urmare a acordului provizoriu incheiat cu Parlamentul European la 20 noiembrie 2018. Romania detine in prezent Presedintia Consiliului Uniunii Europene.
De asemenea, noile norme privind taxarea rutiera electronica sporesc interoperabilitatea sistemelor de taxare electronica, acestea devenind astfel mai eficiente din punctul de vedere al costurilor si mai usor de utilizat, noteaza Ministerul Transporturilor.
Normele vor indeparta obstacolele administrative, cum ar fi procedurile greoaie de aprobare si specificatiile tehnice locale nestandardizate. In consecinta, furnizorii de servicii de taxare rutiera electronica vor avea un acces mai usor la piata colectarii de taxe rutiere, se mentioneaza in comunicatul MT.
Votul de luni al Consiliului UE incheie procedura legislativa, dupa ce Parlamentul European a aprobat prin vot noile norme in data de 14 februarie 2019. Directiva urmeaza sa fie semnata de ambele institutii si va fi publicata in Jurnalul Oficial al UE. Documentul va intra in vigoare la 20 de zile de la publicare, iar noile masuri se vor aplica la 30 de luni de la intrarea in vigoare.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice