Femeile de peste 45 de ani obtin cel mai greu un loc de munca (analiza)
Data publicarii: 08-03-2019 | Economie
Femeile de peste 45 de ani care se afla in cautarea unui loc de munca reusesc sa-l obtina cel mai greu, conform unei analize remise AGERPRES, varsta fiind, de cele mai multe ori, cauza pentru care acestea sunt respinse la angajare, chiar daca este rareori invocata.
Potrivit analizei Great HRs Community, si barbatii dupa aceasta varsta intampina dificultati mai mari in gasirea unui job fata de cei mai tineri. Cu toate acestea, Romania este pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste diferenta intre rata de ocupare la femei si, respectiv, la barbati, de 17,6%. Astfel, sase din zece femei cu varsta intre 20 si 64 de ani detin un loc de munca in Romania, fata de aproape opt din zece barbati.
"Societatea are perceptia potrivit careia o parte importanta din activitatea unei femei, de-a lungul vietii, se intampla in afara locului de munca - are grija de familie, de copii, de casa. In societati ceva mai traditionaliste, cum este si Romania, munca femeilor pare a fi subapreciata. Atunci cand o femeie de peste 45 de ani se prezinta la interviu, multi angajatori se gandesc automat: ce fel de responsabilitati are in afara locului de munca si in ce fel acestea ii pot afecta disponibilitatea. Si, corect sau nu, dar cu siguranta pe nedrept, acestia presupun ca a lipsit ceva timp de pe piata fortei de munca si ca a desfasurat o activitate fara relevanta in concediul maternal", explica Alina Anghel, co-fondator al Great HRs Community si al proiectului Angajez 45+.
Aceasta subliniaza ca un concediu maternal, de pilda, inseamna pierderea aptitudinilor si are ca efect descalificarea candidatei fara a verifica mai departe aceasta presupunere. Prin urmare, mecanismele psihologice care dicteaza aceasta abordare din partea unor angajatori trebuie intelese si educate, ceea ce isi propune, printre altele, proiectul Angajez 45+. Potrivit statisticii europene, romancele sunt printre cel mai bine plasate in UE in ceea ce priveste detinatorii functiei de manageri. Ele ocupa 41% din aceste posturi, restul fiind detinute de barbati. Media europeana este de 35%.
De asemenea, in Romania exista una dintre cele mai mici diferente intre salariile managerilor femei si cele ale barbatilor in aceeasi functie. Cu toate acestea, migrarea masiva a populatiei apte de munca, precum si fenomenul de imbatranire demografica pun presiune pe piata fortei de munca.
"In ultimii ani, mediul economic reclama din ce in ce mai mult dificultati in echiparea organizatiilor cu profesionisti. Pe de alta parte, foarte multi angajati seniori sau someri de peste 45 de ani se plang ca nu sunt chemati la interviuri. In acest context, credem ca se impune o analiza atenta si obiectiva a pietei fortei de munca. Proiectul Angajez 45+ lansat de Great HRs ii priveste atat pe profesionistii in resurse umane, cat mai ales pe angajatori si pe cei care cauta un loc de munca, o recalificare, o dezvoltare a carierei", arata Cristina Savuica, Chief Happiness Officer al Lugera - The People Republic.
Potrivit Institutului National de Statistica, pe segmentul de varsta 45 - 54 de ani, femeile inregistreaza o rata a somajului de 2,8%, cu 0,8% mai mare fata de femeile din segmentul 35 - 44 de ani si cu 0,2% mai mare fata de barbatii din aceeasi categorie de varsta. Totodata, la nivel urban, in randul celor cu varsta de peste 45 de ani, barbati si femei, se inregistreaza un somaj cu 0,4% mai mare decat in randul celor cu varsta intre 35 si 44 de ani.
Angajez 45+ este prima campanie nationala impotriva discriminarii de varsta la angajare si se adreseaza tuturor nivelurilor profesionale, de la muncitori necalificati la top management. O initiativa a comunitatii Great HRs, proiectul va demara cu un studiu amplu privind piata fortei de munca si va contine o platforma de job-uri pentru segmentul de varsta 45+, Telverde pentru consiliere, dar si coaching profesional.
Comunitatea Great HRs este un spatiu de antrenare, practica, informare si dialog pentru profesionistii de Resurse Umane din Romania, care contribuie la crearea de rezultate sustenabile in organizatii si strategii sanatoase de lucru. Comunitatea este formata din peste 1.000 de membri, care prin voluntariat genereaza proiecte si instrumente de recrutare, comunicare si employer branding.
Lugera - The People Republic este in top 3 furnizori de servicii integrate de resurse umane, prezent pe piata din Romania din 2001. In domeniul recrutarii, compania a derulat in mod constant campanii de reconversie profesionala catre Resurse Umane, de angajare a persoanelor cu dizabilitati sau a candidatilor 40+. Compania mai activeaza in Armenia, Croatia, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia si Ucraina.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cognyte Romania introduce un nou concept de wellbeing si ofera angajatilor patru weekenduri prelungite pe an in plus fata de concediul anual
- TBI Bank raporteaza un profit net record in primul trimestru din 2022, cu 40% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut
- Piața muncii, la 3 luni de la ridicarea restricțiilor: aproape 130.000 de joburi nou apărute
- Studiu Deloitte: majorarea costurilor de constructie, cea mai mare provocare a anului pentru companiile active in piata imobiliara din Romania si alte tari din regiune
- EY a asistat GreenVolt în achiziţionarea LJG Green Source Energy Alpha (Project Lions)
- Raport PwC: Consumatorii din întreaga lume se așteaptă la cheltuieli mai mari pentru alimente în următoarele șase luni și intenționează să-și reducă bugetul pentru bunuri de lux sau mese în oraș
- Banca Transilvania a achizitionat Tiriac Leasing | Comunicat de presa
- Punct de vedere EY România: Zile libere de care pot beneficia angajații
- Punct de vedere EY România - Accizele la băuturile alcoolice ar putea să crească
- Raport PwC: Angajații care lucrează doar la distanță sunt mai îngrijorați de riscul de a nu promova, însă cei care lucrează exclusiv la sediu sunt mai nemulțumiți
- Opinie Deloitte: Deblocarea investitiilor in Marea Neagra si beneficiile exploatarii
- Opinie Reff & Asociatii: Directiva Omnibus – protectie suplimentara pentru consumatori, sanctiuni sporite pentru comercianti
- Studiu EY: Pentru prima dată, peste 50% dintre cumpărătorii de automobile la nivel mondial caută un vehicul electric
- 82% dintre angajații din turism câștigă sub salariul mediu pe economie
- Raport PwC: Fenomenul ”Marea demisie” continuă cu presiune și mai mare pe salarii