Fostul sef al RAI Asigurari este noul presedinte si director general al Ardaf
Data publicarii: Astazi, 07-02-2007 | Finante-BanciDaniel Tudor a fost presedinte al CA si actionar principal la Roumanie Assurance International (RAI) si-a vandut, recent, participatia de 47,4% din actiunile RAI Asigurari, fondului ceh de investitii PPF Investments, la fel cum au facut si ceilalti actionari ai RAI Asigurari.
Actionarii Ardaf au mai decis, in adunarea generala extraordinara a actionarilor (AGEA) de miercuri, alegerea firmei KPMG ca auditor al Ardaf.
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dispus, recent, inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la Ardaf, dupa ce a constatat redresarea financiara a societatii.
Administratorul special al societatii de asigurari Ardaf a decis, pe 9 ianuarie 2007, inchiderea operatiunii de majorare a capitalului social cu suma de 100 milioane lei, respectiv, majorarea capitalului social de la 62.588.888,10 lei la 162.588.888,10 lei. La majorarea de capital de la Ardaf au fost subscrise si varsate integral un numar de un miliard actiuni, cu valoare nominala de 0,1 lei/actiune, la pretul de 0,1 lei/actiune.
Recenta majorare de capital de la Ardaf a produs cateva modificari in actionariatul companiei, cea mai importanta fiind cea a aparitiei unui nou actionar semnificativ, Daniel Voicu, care detinea, anterior majorarii de capital, doar 0,01% din titlurile companiei, iar in urma subscrierii la majorarea de capital de 100 milioane lei de la Ardaf, a ajuns sa controleze 15,87% din actiunile societatii. Alte modificari in actionariatul Ardaf au fost reducerea pachetului de actiuni detinut la companie de catre Raiffeisen Zentralbank, de la 19,93% la 7,67% din titluri, reducerea pachetului Clairmont Holding Limited, de la 10,17% la 3,9% si cresterea pachetului detinut de Leo Overseas Ltd, de la 2,02% la 3,32%. O alta persoana fizica si-a marit detinerea la Ardaf, de la 0,01% la 3,09%, iar micii actionari ai companiei si-au redus participatia colectiva, de la 11,67% la 9,94%. Tender SA si-a mentinut pachetul de 56,19% din actiunile Ardaf, atat cat detinea si inainte de majorarea de capital.
Potrivit administratorului special al Ardaf, Radu Cocea, imediat dupa finalizarea majorarii de capital, Ardaf a trecut la la plata obligatiilor sale restante in ceea ce priveste despagubirile aferente contractelor de asigurare incheiate de companie, obligatii care se ridicau la suma de aproape 70 milioane lei, din care 30 milioane lei reprezentau obligatii pe termen scurt.
Pe data de 18 iulie 2006, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat retragerea aprobarii pentru trei administratori al societatii de asigurari Ardaf, din cauza lipsei de prudenta si profesionalism in desfasurarea activitatii, si a decis deschiderea procedurii de administrare speciala, pentru redresare financiara. Potrivit comunicatului emis de CSA cu aceasta ocazie, masura ii viza pe Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf, Nicolae Petrisor si Sorin Ciuca, membri ai Consiliului de Administratie. "Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a faptului ca administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism, in concordanta cu natura si marimea activitatii prestate, dovedind ca nu au asigurat un management prudential, punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari", se afirma in comunicatul CSA.
Societatea comerciala Tender SA, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, intentioneaza sa-si vanda pe piata de capital, "cat mai curand si de indata ce va fi posibil", pachetul majoritar de actiuni pe care il detine la compania de asigurari Ardaf Cluj, potrivit Monitorului Oficial. Tender SA isi va vinde si actiunile noi dobandite ca urmare a majorarii capitalului social al Ardaf, potrivit deciziei luate, in noiembrie 2006, de adunarea generala a actionarilor. "Momentan, suntem interesati de redresarea financiara a societatii. Am varsat deja cota noastra la Ardaf," declara, in luna decembrie 2006, presedintele Tender SA. El a mai afirmat ca nu poate dezvalui cand va vinde participatia, dar ca exista discutii cu mai multe companii. "Totul este de vanzare, important este ca pretul sa fie corect", a spus Tender.
Fondul ceh de investitii PPF Investments si-a manifestat, recent, interesul pentru compania de asigurari Ardaf, despre care un reprezentant al fondului a declarat, pentru NewsIn, ca "vom continua sa-i monitorizam situatia". PPF Investments a derulat, intre 21 septembrie - 17 noiembrie 2006, o oferta de preluare a bancii comerciale Romexterra, aproape in paralel cu banca ungara MKB, reprezentantii PPF Investments anuntand ca au colectat aproximativ 19,3% din actiunile Romexterra. PPF Investments este un fond de investitii specializat in plasamente in Europa Centrala si de Est si Extremul Orient si a plasat deja, in regiunile respective, mai mult de 600 milioane dolari in companii din domeniul financiar, din domeniul telecomunicatiilor, al energiei si din sectorul media.
Totodata, grupul australian de asigurari QBE a purtat, in toamna anului 2000, negocieri pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al societatii de asigurari Ardaf, prin participarea la o majorare de capital a acesteia, fara rezultat, insa. Compania australiana a spus, atunci, ca in momentul in care va lua decizia de intrare pe piata romaneasca, Ardaf va fi prima sa optiune. Recent, divizia europeana a grupului australian, QBE Insurance (Europe) Ltd, cu sediul la Londra, a notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu privire la intentia de a activa in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, oficialii companiei declarand ca studiaza posibilitatea de a prelua o companie locala.
Compania de asigurari Ardaf a inregistrat, in trimestrul al treilea al anului 2006, pierderi de aproape 24 milioane lei (circa 6,8 milioane euro) si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 42,5 milioane lei (12,04 milioane euro).
In primele noua luni ale anului 2006, Ardaf a inregistrat pierderi in valoare de 106,43 milioane lei (30,15 milioane euro) si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 155,14 milioane lei (43,94 milioane euro). Prin comparatie, in primele noua luni ale anului precedent, 2005, Ardaf a inregistrat un profit net de 557.629 lei (circa 157.000 euro) si un volum de prime brute incasate de 182,67 milioane lei (51,45 milioane euro).
Compania de asigurari Ardaf a inregistrat, pe anul 2005, un profit net de 0,37 milioane lei (aproximativ 105.000 euro), la o cifra de afaceri neta de 245,11 milioane lei (68,66 milioane de euro).
Actiunile Ardaf au fost suspendate de la tranzactionarea pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), prin decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), din data de 2 noiembrie 2006, "pana la constatarea, de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a finalizarii procesului de redresare financiara prin administrare speciala", potrivit unui comunicat al CNVM de la acea data. Ultima tranzactie cu titluri Ardaf s-a efectuat in data de 24 august 2006, fiind tranzactionat un pachet de 53.500 de actiuni, la pretul de 0,143 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni Ardaf, de la listarea companiei, pe 7 iunie 2005, pana in prezent, a fost de 41,9 milioane lei.
SC Asigurare Reasigurare Ardaf SA a fost infiintata in noiembrie 1992 si are sediul central in Cluj-Napoca. Reteaua teritoriala a companiei este formata din 160 de agentii, structurate in 25 de sucursale. Ardaf ofera produse de asigurari de viata, asigurari de persoane altele decat cele de viata, de autovehicule, maritime si de transport, de aviatie, bunuri, raspundere civila, pierderi financiare din riscuri asigurate si raspundere civila auto (RCA).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice