ANPC: Substituirea produselor din lapte, inca frecvent practicata in unitatile de alimentatie publica; amenzi de 1,78 milioane de lei, aplicate

Data publicarii: 27-03-2019 | Economie
Peste 700 de unitati alimentare au fost verificate in vederea evaluarii corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hidrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte si informarea corecta a consumatorilor, fiind aplicate amenzi contraventionale in valoare de 1,782 milioane de lei si 177 de sanctiuni cu avertisment, informeaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Potrivit unui comunicat, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a reluat in 2019 actiunile de control incepute anul trecut pentru evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hidrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte, informarea corecta a consumatorilor, depistarea, sanctionarea si diminuarea fraudelor in domeniu. Actiunile de control desfasurate in perioada 21 ianuarie - 8 martie 2019, atat in Capitala, cat si in toate municipiile resedinta de judet, au urmarit in principal verificarea denumirii produselor alimentare aflate la comercializare, in raport cu inscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare. Astfel, au fost verificate 708 unitati, din care 233 patiserii, 157 cofetarii (laboratoare cofetarie/patiserie), 182 pizzerii, 73 de restaurante/catering, 52 fast-food-uri si 11 magazine alimentare. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 1,782 milioane de lei si 177 de sanctiuni cu avertisment. De asemenea, au fost confiscate/distruse produse neconforme (creme de branza, merdenele cu branza, pateuri cu branza, specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, unt, produse semipreparate), s-a aplicat ordonanta de suspendare a activitatii pentru 30 zile pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor si a fost interzisa temporar desfasurarea activitatii in vederea autorizarii sau remedierii deficientelor. In municipiul Bucuresti au fost controlate 93 de unitati, constatandu-se ca 33 dintre acestea (35%) utilizau grasimi hidrogenate si etichetau incorect, pentru abaterile constatate comisarii ANPC si ANSVSA aplicand amenzi in valoare de 296.000 lei. Judetele in care au fost aplicate cele mai mari sanctiuni de catre comisarii ANPC si ANSVSA sunt: Bistrita (140.000 lei), Prahova (136.000 lei), Sibiu (125.000 lei) si Bihor (104.000 lei). La polul opus se afla judetele Alba (4.400 lei), Bacau (3.200 lei), Vaslui (3.000 lei) si Calarasi, unde nu au fost aplicate sanctiuni. Potrivit ANPC, principalele nereguli constatate au vizat: prepararea si comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food etc. utilizand in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca avand in compozitie branza, telemea de vaca, cascaval, unt etc.; dezinformarea consumatorilor privind compozitia acestor produse alimentare, informandu-se eronat ca sunt utilizate produse din lapte (branza, smantana, cascaval), in realitate acestea fiind absente sau prezente intr-un procent redus. In urma actiunilor de control au fost trase urmatoarele concluzii: fenomenul substituirii produselor obtinute din lapte (branza, telemea, cascaval, unt) este inca frecvent practicat in unitatile de alimentatie publica (patiserii, pizzerii, fast-food-uri, cofetarii, restaurante/catering); din totalul celor 708 unitati de alimentatie publica verificate, 285 (40%) au fost depistate ca substituie preparatele din lapte cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate, dezinformand consumatorii; substituirea produselor lactate cu specialitati de grasimi hidrogenate si dezinformarea consumatorilor creeaza posibilitati pentru activitati ilicite si profituri majorate ale operatorilor economici prin inselarea si in detrimentul consumatorilor. "Mentionam, insa, ca, in urma verificarilor din perioada 21 ianuarie - 8 martie 2019, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate, respectiv de 40%, in comparatie cu anul 2018, cand procentul a fost de 74%. Pentru diminuarea acestor practici inselatoare pentru consumatori, institutiile noastre vor supraveghea piata si in perioada urmatoare cu aceeasi atentie", sustin reprezentantii ANPC.

Sursa: Agerpress

Folosim cookies pentru functionarea corecta a site-ului, masurarea traficului si functionalitati care ne permit sa iti prezentam un continut particularizat preferintelor tale. Pentru retragerea acordului pentru cookies, te rugam sa consulti Politica de Cookie. De asemenea, te invitam sa parcurgi Politica noastra de Confidentialitate, ce a devenit aplicabila incepand cu luna mai 2018.
DA, ÎNTELEG