#Romania2019.eu/Cuc: Anul acesta ne propunem sa lansam proiecte de cel putin 3 miliarde de euro; Violeta Bulc: Ofer tot sprijinul necesar
Data publicarii: 28-03-2019 | Economie
Ministerul Transporturilor a lansat in 2017 proiecte de trei miliarde de euro iar anul acesta ne propunem sa lansam proiecte cel putin de o valoare similara similara si veti vedea in acest sens o mobilizare exemplara, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, intr-o conferinta de presa organizata la Bucuresti, la finalul Reuniunii Informale a Ministrilor Transporturilor.
"Am lansat in 2017 proiecte in valoare de trei miliarde de euro, iar anul asta ne propunem sa lansam cel putin tot de o suma similara proiecte. Din pacate, am avut problema pe care incercam sa o rezolvam printr-o ordonanta - initial stiti foarte bine ca am venit in Parlament sa reglementam problema achizitiilor, in sensul de a putea semna contractele mult mai rapid si sa nu mai avem blocajul acesta administrativ al contestatiilor, al unor contestatari de meserie care vin sa blocheze obiectivele de infrastructura mare. Inteleg ca ieri s-a amanat aprobarea raportului in comisiile de industrie si juridica, drept dovada pe site-ul ministerului am urcat o ordonanta de urgenta cu aceste modificari ca sa intre practic de indata in aplicare, de indata ce va fi promovata in Guvern. Deci, incercam sa deblocam din punct de vedere administrativ", a explicat Cuc.
Ministrul a adaugat ca, in perioada urmatoare, vor fi lansate proiectarea si executia si pentru celelalte sase statii de metrou pe M6 - Gara de Nord - Otopeni in parteneriat cu JICA (Agentia Japoneza de Cooperare Internationala).
"In ceea ce priveste legatura dintre aeroport si Gara de Nord - in aceasta luna am lansat proiectarea si executia pentru sase statii din Magistrala 6, cat a fost si alocata si finantarea din bugetul POIM. Vom lansa si celelalte sase statii in perioada urmatoare in parteneriat cu JICA, cei care ne-au acordat un imprumut pentru acest obiectiv. Important este sa vedem de unde am plecat, ca sa vedem exact ce am facut. Ca daca as fi gasit in minister proiecte de 10 miliarde si nu reuseam sa le implementam, bun, aveam o problema, dar in conditiile in care nu am gasit niciun proiect, a trebuit sa lansam noi proiecte pentru a asigura absorbtia de fonduri europene", a precizat el.
Seful de la Transporturi a promis pentru anul acesta o mobilizare exemplara referitor la lansarea de noi proiecte de infrastructura mare.
"O sa vedeti anul acesta o mobilizare exemplara - vorbesc de emiterea de proiecte noi. Am si promis lucrurile astea, am promis si doamnei comisar, dar am promis romanilor si o sa vedeti ca lucrurile astea se vor si intampla, astfel incat sa putem sa le implementam si sa ajungem si mai departe. Programele de finantare europeana vor curge, deci nu ne vom bloca in 2024 si vor lansa alti ministri noi proiecte", a dat Razvan Cuc asigurari.
La randul sau, comisarul european pentru transport, Violeta Bulc, a atras atentia asupra faptului ca Romania nu are nici drumuri bune si nici cale ferata, insa a remarcat potentialul cailor navigabile interne si al portului Constanta. Ea a reiterat ca va oferi Romaniei tot sprijinul de care are nevoie pentru realizarea unei infrastructuri care sa realizeze o conexiune intre Europa si vecinii sai, dar si pentru dezvoltarea industriei.
"O sa va dau o prima impresie: nu aveti drumuri bune, evident, nu aveti un sistem feroviar bun. Cred ca cele mai bune sunt caile navigabile interne si portul Constanta. Astazi s-a facut o prezentare a solutiilor multimodale din portul Constanta. Stiu, deci, ca puteti sa obtineti rezultate. E o sarcina foarte importanta sa reduci intarzierile si nu pot decat sa repet: ofer tot sprijinul care va este necesar pentru a putea face pasii mari ce sunt necesari pentru a conecta Europa bine cu vecinii si pentru a va conecta la piata unica si sa dati sanse industriei sa se dezvolte mai bine si sa faca parte din industria globala europeana. Conectivitatea este obligatorie. Fara conectivitate nu exista progres. Poti sa faci treaba foarte buna in Romania, dar daca nu poti sa exporti in conditii bune produsele la un cost competitiv si cu costuri logistice adecvate...pentru ca acestea sunt un element esential in pretul produselor. Dar sunt sigura ca Romania are hotararea sa faca acest lucru, insa sunt intarzieri foarte mari de eliminat. Bineinteles, v-ati lovit de tot felul de probleme. La inceput cand ati aderat la UE a fost nevoie de tot felul de alinieri, au fost tot felul de provocari, dar acum hai sa urmam linia trasata de ministru!", a spus Violeta Bulc.
Comisarul european a subliniat ca oficialii europeni vor urmari cu atentie indeplinirea angajamentului ministrului Transporturilor in ceea ce priveste infrastructura si a avertizat ca daca banii nu vor fi folositi se vor pierde.
"Infrastructura dumneavoastra nu este in forma cea mai buna, dar ati alocat bani ca sa o imbunatatiti, deci este un mesaj pozitiv angajant. Trebuie sa va uniti fortele si sa veniti cu produse de calitate in domeniul transporturilor pentru a fi competitivi ca tara in mod global si nu am niciun motiv sa ma indoiesc de angajamentul domnului ministru. Vom urmari cu atentie si stiti care este regula: folosesti banii sau ii pierzi. Deci, va trebui sa faceti totul ca sa folositi toate fondurile de coeziune, fondurile CEF alocate pentru ca, da, avem regula ca putem sa realocam fondurile unui alt proiect, dar nu acesta este scopul nostru. Important este ca statul membru sa reduca intarzierile in dezvoltare si, deci, trebuie sa va realizati proiectele", a subliniat ea.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice