Perspective economice la zi. Depresia este subiectul cel mai fierbinte.

Data publicarii: 05-06-2019 | Bursa
Surprizele continuă să apară pe piețele financiare din întreaga lume, în ultimele săptămâni. Sunt surprize însă pentru cei care studiază problema din perspectiva amatorului, nu însă și pentru specialiștii din domeniu, care întrevăd astfel de probleme de câteva luni. Apar date dezamăgitoare cu privire la probabilitatea redresărilor care scade vertiginos dar și cu privire la riscurile politice, din ce în ce mai mari în Europa, pe de o parte dar și cu privire la tensiunile dintre SUA și China pe de altă parte.

Piețele dezvoltate sunt încă sigure sau cel puțin dau note de siguranță, manifestându-se ca zone de tampon în vreme ce piețele emergente au deja de suferit de pe urma volumelor scăzute, a aversiunilor față de fiscurile interne și a creșterii puterii de cumpărare a dolarului american. Principalele puncte de interes, în acest sens, potrivit lui Christopher Dembik, director de analiză macroeconomică la Saxo Bank sunt după cum urmează:

Ajustarea negativă a noilor credite în China
Dacă e să ne uităm la ultimele date provenite din China, observăm o continuă creștere pe mai multe sectoare din domeniul financiar. Cifrele pentru creditele noi însă au fost în scădere în ultimele luni.

„Așa cum s-a întâmplat în timpul depresiunii economice din 2016, sectorul de stat a început recent să acționeze ca amortizor, investițiile de stat crescând pentru a compensa decelerarea din investițiile private. Cel mai probabil, această tendință va deveni mai clară pe măsură ce războiul comercial se intensifică. În general, conflictul continuu SUA-China va fi probabil favorabil pentru creșterea Chinei, pe măsură ce guvernul este forțat să deschidă larg robinetul de creditare și să intervină în economie pentru a stimula sectoarele care sunt cel mai expuse la tarifele SUA, precum sectorul serviciilor de comunicare” spune C. Dembik.

Risc politic, G20 și băncile centrale
Luna Iunie se întrevede una extrem de agitată pentru investitori. Urmează alegeri anticipate în Grecia, începutul campaniei de susținere a candidaturii Marii Britanii și pregătiri pentru campanii electorale în Austria. În plus, de curând, ne-am confruntat și cu alegeri generale Europene, fiind de așteptat ca în săptămânile care urmează să fie anunțat și succesorul lui Mario Draghi în calitate de președinte al Băncii Centrale Europene.

„Există puține îndoieli legate de rezultatul ședinței în ceea ce privește politica monetară: BCE nu are altă opțiune decât să adopte o poziție neutră în timp ce economia încetinește, temerile legate de reducerea nivelului de activitate se răspândesc în serviciile din Germania (așa cum indică Markit: „sondajele arată că temerile legate de încetinire ar putea să fi început să se răspândească la servicii, unde încrederea este acum la cel mai scăzut nivel din 2014 încoace”), iar prognozele legate de inflație bazate pe piață sunt inconfortabil de scăzute. Swap-ul pe inflația euro din 5 în 5 ani este în prezent ușor sub 1,30%, pentru prima dată din septembrie 2016, iar inflația de bază care va fi publicată pe 4 iunie este prevăzută să scadă la 0,8%, conform părerii majoritare” continuă Dembik.

Cât privește perspectivele pe termen mediu, se așteaptă de la următoarea întâlnire G20 de la Osaka, japonia, rezolvarea problemelor imediate dintre SUA și China, un acord bilateral și ulterior, probabilitatea ca titlurile de trezorerie vândute de China să scadă considerabil, pe fondul unei probabilități foarte reduse ca aceștia să lanseze noi titluri pe piața de capital.