Românii economisesc puțin dar își fac griji cu privire la viitorul financiar

Data publicarii: 07-06-2019 | Finante-Banci
Potrivit unui studiu realizat de Revolut cu privire la obiceiurile de economisire și de atitudine financiară a românilor, mai puțin de jumătate dintre tinerii de azi economisesc bani chiar dacă mare parte din ei își fac griji cu privire la viitor pe care îl privesc cu îngrijorare.

Fintech-ul britanic a analizat piața europeană în ansamblul ei, utilizând datele furnizate de un eșantion de peste 11.000 de respondenți de pe întreg continentul dintre care, cel puțin 3000 de români. Potrivit rezultatelor acestui sondaj, puțin peste 47% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 38 de ani au obiceiul de a economisi bani în mod constant în timp ce peste 17% dintre aceștia nu reușesc să pună bani deoparte deloc.

Surprinzător este însă faptul că peste 70% dintre tineri se arată interesați de situația lor financiară și declară că le face plăcere să își administreze finanțele personale. Un procent asemănător însă, de 61,45% își fac griji cu privire la acest aspect al vieții de zi cu zi și consideră ca fiind extrem de dificil să economisească bani în condițiile pieței actuale. Mai mult, românii economisesc cu 60% mai puțini bani comparativ cu vecinii lor bulgari sau unguri.

Cum și de ce economisesc românii banii?
E bine, chiar dacă procentul celor care fac economii din rândul milenialilor români este mai mic decât media europeană, studiul scoate în evidență și câteva date interesante cu privire la obiceiurile de economisire ale acestora, atunci când acestea există.

Astfel, raportul sugerează faptul că tinerii români care reușesc să facă economii o fac utilizând conturi speciale din acest punct de vedere și mai puțin în numerar. Diferenția este covârșitoare în favoarea conturilor de economii cu 47,95% în favoarea acestora și doar 23,22% în favoarea numerarului. Numărul celor care aleg alte variante precum acțiunile,obligațiunile sau fondurile mutuale este foarte mic, de doar 6%.

„Cei care reușesc să economisească strâng bani pentru vacanțe (38,26%), pentru a achiziționa o locuință (22,27%) și pentru cheltuieli neprevăzute (10,67%). Peste 6% fac acest lucru pentru un autoturism sau pentru a cumpăra diferite dispozitive, iar procentul celor care pun lunar sume de bani într-un cont pentru copii este de 5,68%” se arată în studiu.

În același timp, pensia pare să aibă în continuare un rol importat în gândirea și planurile financiare ale românilor. 90% dintre respondenți consideră acest venit important și sunt preocupați de posibilitatea de a beneficia de pensie, 74% dintre ei dorindu-și chiar mai multe informații din acest punct de vedere și posibilități crescute pentru un plus de educație financiară din acest punct de vedere. Interesul însă nu vine la pachet și cu acțiunea. Doar 5% din tinerii care au răspuns la sondaj au și economisit în acest scop.