Analiză Saxo: Brexit, povestea fără sfârșit

Data publicarii: 18-09-2019 | Economie
Potrivit lui Steen Jakobsen, economist șef și CIO al Saxo Bank, începând cu anul 2016 experții și în general comunitățile financiare și politice au de răspuns la o nouă întrebare care apare pe buzele tuturor din ce în ce mai des: Ce se va întâmpla cu Brexit?

Chiar dacă un răspuns clar și ferm este greu de dat în acest moment, deciziile politice nefiind nici luate și nici asumate, potrivit lui Jakobsen putem extrapola, urmărind semnalele pe care economia britanică le transmite în prezent. Mai mult, el nici nu mai crede în ideea de Brexit și în soluționarea problemei în perioada următoare. „Cred că Brexitul nu va avea niciodată loc cu adevărat, se va dovedi a fi doar o poveste fără sfârșit, cu o amânare după o altă amânare și tot așa la infinit” spune el.

„Nimic nu se va schimba pentru că diviziunea cu privire la Brexit nu doar că împarte în două tabere partidele principale, ci și categoriile de vârstă, categoriile de venituri, identitățile și chiar și sentimentele și districtele electorale ale Marii Britanii. Cu alte cuvinte, nu există o decizie care să satisfacă ambele tabere, ceea ce înseamnă că orice direcție sau decizie sunt imposibile. Prin urmare, în lipsa unei decizii, întregul proces va conduce, cel mai probabil, la noi alegeri generale. Aceste alegeri reprezintă un risc enorm pentru Partidul Conservator, dar probabil că cel mai mare risc este că nu ne vor aduce mai aproape de niciun rezultat decisiv legat de Brexit”.

Ce se întâmplă însă cu economia Marii Britanii?

Ei bine, aceasta pare să meargă din ce în ce mai rău, chiar dacă consumul se menține încă la un nivel mare. Impulsul de creditare al regatului reprezintă „o veste proastă” din punct de vedere al Saxo, care analizează de obicei starea economică în funcție de acest aspect. Astfel, impulsul de creditare a devansat deja economia cu 12 luni iar pentru anul următor nu se întrevede deloc o creștere a acestuia. Lumea se așteaptă la o revenire a GBP odată ce obstacolul Brexit va fi depășit însă, după cum am văzut, este greu de crezut că o soluție va fi găsită în viitorul apropiat.