Liderii de companii caută oportunități de achiziții și fuziuni la nivel global

Data publicarii: 10-11-2019 | Economie
În pofida mediului geopolitic dificil, liderii companiilor continuă să investească și să își remodeleze portofoliile, plănuind achiziții în anul ce urmează, potrivit Studiului EY Global Capital Confidence Barometer (CCB), ajuns deja la cea de-a 21-a ediție.

Astfel, potrivit studiului, nu mai puțin de două treimi dintre companiile participante, intenționează să aloce un sfert din capitalul total investițiilor în tehnologie. Majoritatea acestora vizează prin investițiile tehnologice, achiziționarea de soluții care să alimenteze creșterea.

Aproximativ 56% dintre directorii executivi ai companiilor participante la studiu plănuiesc aceste investiții tehnologice prin intermediul unor joint-ventures sau fondurilor externe cu capital de risc.

„Urmând tendințele globale, apetitul pentru fuziuni și achiziții se menține și pe piața locală. România rămâne o piață atractivă pentru investitori, interesul acestora fiind susținut de creșterea constantă economică din ultimii ani și de situația geopolitică favorabilă. În anul următor, estimăm că piața de fuziuni și achiziții va rămâne dinamică, neexistând în acest moment semnale majore cu privire la o posibilă recesiune. Interesul antreprenorilor locali rămâne în zona creșterii cotei de piață, a diversificării portofoliilor, vizând inclusiv extinderea la nivel regional, în timp ce fondurile de investiții continuă consolidarea - mai ales noile fonduri care au investit în România” spune Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Sectoarele unde vom vedea mișcări în perioada următoare sunt serviciile medicale, bunurile de consum, sectorul energetic, imobiliar și de tehnologie. Digitalizarea și impactul noilor tehnologii asupra afacerilor au devenit o preocupare constantă pentru companiile locale. Tendința globală de creștere a investițiilor în tehnologie se manifestă și în România, iar așteptarea este ca în următoarea perioadă companiile românești să se orienteze într-o măsură mai mare spre achiziția sau dezvoltarea de tehnologii inovatoare. Se remarcă, de asemenea, o creștere a activității fondurilor ce vizează start-up-uri în zona de tehnologie și pe piața locală”, adaugă acesta.

Mai mult, mare parte din executivii participanți la studiu nu întrevăd o recesiune economică în perioada imediat următoare deși ideea se vehiculează deja de ceva vreme în mediul business. 54% dintre aceștia nu consideră probabilitatea unei recesiuni drept o amenințare serioasă pe termen scurt și mediu, motiv pentru care investițiile sunt încurajate. Excepție fac executivii din Germania și Marea Britanie care se așteaptă la recesiune în procent de 80% respectiv 62%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: