Opinie Deloitte: In ce conditii beneficiaza un importator de taxe vamale preferentiale sau zero?

Data publicarii: 20-02-2020 | Economie
În prezent, Uniunea Europeană are acorduri de schimb cu peste 100 de țări și teritorii. Anul trecut au intrat în vigoare acorduri de liber schimb cu Japonia și Singapore, urmând ca în 2020 încă cinci alte țări să facă parte din această elită, precum Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și țărie membre Mercosur.

În comerțul internațional contemporan, contează în primul rând originea bunurilor, cred Raluca Bâldea, Director Taxe Indirecte, și Vladislav Dabija, Manager Taxe Indirecte, Deloitte România. „Originea preferențială este conferită mărfurilor importate dintr-o țară atunci când sunt obținute integral sau sunt prelucrate substanțial în acea țară, parte a unui acord de comerț preferențial. În acest caz, mărfurile importate pot beneficia de taxe vamale reduse sau pot fi importate fără taxe vamale. Criteriile pe care mărfurile respective trebuie să le îndeplinească, pentru a beneficia de taxe vamale reduse, sunt specificate în protocolul privind regulile de origine aplicabil fiecărui acord în parte” spun ei.

Mai mult, deși există deja acorduri bilaterale în vigoare cu o mulțime de țări din toată lumea, Uniunea Europeană, pentru a uniformiza legislația, a încheiat separat Convenția Regională cu privire la regulile de origine preferențială pan-euro-mediteraneană cu peste 20 de țări. Tot mai multe țări care încheie acorduri cu UE preiau regulile de origine din această convenție pentru a putea beneficia de o cumulare diagonală a originii. Recent, Ucraina a semnat un astfel de acord cu Georgia, ambele state având deja semnate acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană. Noul acord însă, le permite importuri și exporturi bilaterale pentru componente și materii prime care prelucrate, vor putea fi exportate ulterior în state membre ale UE cu certificate de origine cu taxe vamale zero sau reduse substanțial.

„Cea mai importantă particularitate a regulilor de origine preferențială este dovada originii bunurilor. De obicei, importatorul va solicita tratamentul preferențial la import (taxe zero sau reduse) pe baza unui certificat sau a unei declarații de origine a exportatorului. De exemplu, în cazul acordului dintre UE și Japonia, o cerere de tratament tarifar preferențial poate fi făcută pe baza unui atestat de origine (adică declarație într-un anumit format pe o factură sau pe orice alt document comercial), în care exportatorul certifică faptul că produsul este unul originar, sau pe baza informațiilor pe care le deține importatorul conform cărora produsul este originar” conchid Bâldea și Dabija.

În concluzie, ținând cont de contextul economic actual și de evoluția comerțului global în care prelucrarea bunurilor are lor consecutiv în mai multe țări, companiile sunt nevoite să ia în considerare acordurile de comerț particulare încheiate cu țările de origine înainte de a efectua importuri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: