Cushman & Wakefield Echinox: 8 orașe dețin 90% din spațiile industriale și logistice

Data publicarii: 12-03-2020 | Imobiliare
Spațiile industriale și logistice disponibile pe piațalocală au depășit suprafața de patru milioane de metri pătrați. Pe de altă parte, potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, 90% din această suprafață este concentrată în opt orașe mari din vestul, centrul și sudul României.

Singurele orașe din partea de est a țării care au reușit să atragă atenția dezvoltatorilor de parcuri industriale și logistice rămân Iași, Brăila și Roman, acestea cumulând însădoar 3% din stoc, orașele moldovene fiind evitate de către majoritatea dezvoltatorilor. Problema principală pentru care s-a ajuns la aceste decizii este creată de infrastructura precară. Atfel, potrivit Cushman & Wakefield Echinox, numai stocul de spații industriale și logistice din Sibiu este mai mare decât tot stocul disponibil în Moldova.

Potrivit raportului, Bucureștiul se află pe primul loc în top cu aproape 1,9 milioane de metri pătrați de spații industriale și logistice, o pondere de 46% din totalul disponibil în țara noastră. Pe locul al doilea se clasează Timișoara cu 500.000 de metri pătrați urmată de Ploiești cu circa 370.000 metri pătrați. Mai mult, anul 2020 se anunță ca fiind un an în care recordurile pot fi doborâte în ceea ce privește investițiile, livrările anunțate pentru acest an fiind de circa 700.000 metri pătrați.

„Dinamica pieței din sectorul industrial a generat în 2019 achiziţii de teren speculative, dezvoltatorii încercând să anticipeze nevoile viitoare ale potențialilor chiriași. Putem observa astfel că au apărut pe harta sectorului de profil orașe noi precum Bacău, Craiova, Buzău, Deva, etc, dar şi un interes crescut pentru zona de Est a Bucureștiului, zonă care a captat şi atenția potențialilor chiriași. Estimăm că în 2020 vom vedea în continuare o extindere de portofoliu a dezvoltatorilor existenți, în orașele mai mici, care au un potențial mai ridicat” spune Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Activitatea tranzacțională se păstrează la un nivel ridicat în această perioadă, companiile închiriind pe parcursul anului trecut spații cu o suprafață de aproape 500.000 metri pătrați. Din toate acestea, reînoirile de contracte reprezintă doar 20% din sumele alocate, cele mai active sectoare fiind cel de automotive cu o pondere de 30%, retail, cu o pondere de 20% respectiv logistică și transporturi, cu o pondere de 10 procente.

„Observăm o diversificare a cererii pe diferite sectoare, precum industria de componente auto (producție sau depozitare), retail, logistică sau IT, ceea ce indică o echilibrare a pieței și o economie variată. România are un potențial industrial în creştere și ne bucurăm să observăm un număr tot mai mare de dezvoltatori care au demarat proiecte noi, încurajând competiția” conchide Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox:.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: