Visa: 7 sfaturi pentru cumparaturi online in siguranta

Data publicarii: 22-04-2020 | Finante-Banci
Odată cu situația de urgență și cu criza generată de pandemia de Covid-19, ne-am schimbat și obiceiurile. Stăm acasă mai mult, unii lucrează doar de acasă, cumpărăturile le facem din ce în ce mai des online, așa cum ne este și recomandat, pentru a limita cît mai mult contactul cu alte persoane sau ieșirile din casă.

Pe măsură ce plățile online au crescut ca valoare și ca număr, ne dorim cu toții ca acestea să se proceseze în condiții de siguranță maximă. În acest sens, procesatorii de plăți, băncile și celelalte instituții financiare lucrează cot la cot pentru a asigurasecuritatea plăților și pentru a preveni fraudele, pentru a proteja datele deținătorilor de carduri etc.

“Cardul rămâne cea mai sigură și rapidă opțiune prin care consumatorii pot achita direct de acasă orice produs sau serviciu pentru nevoile zilnice, fie că vorbim despre achiziția de alimente sau haine, plata facturilor sau transferul de bani către o altă persoană. Ca o dovadă că românii înțeleg tot mai clar utilitatea plăților cu cardul, valoarea medie a unei tranzacții online cu cardurile Visa din România a crescut cu 10% în martie față de aceeași perioadă din 2019. Cele mai mari creșteri ale tranzacțiilor online au putut fi observate în cazul restaurantelor (+524%), magazinelor alimentare (+147%), farmaciilor (+64%) și al plăților de utilități (+51%). Un avantaj evident al plăților electronice este accesul rapid şi în deplină siguranţă la contul bancar, oricând şi fără costuri suplimentare, în timp ce plata în numerar presupune timp și uneori comisioane de retragere a banilor din cont”, a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România.

Cât privește măsurile pe care le putem lua ca și clienți ai serviciilor bancare pentru a face cumpărături online în siguranță, iată câteva sugestii oferite de către experții Visa:

1. Folosiți un mod rapid și sigur de identificare
Conform reglementărilor europene, instituțiile bancare și procesatorii de plăți online sunt obligați să pună la dispoziție mai multe elemente de identificare atunci când se operează plăți online. Prin urmare, setați asemenea metode de siguranță, fie că e vorba de autentificări biometrice sau prin SMS.

2. Căutați adrese sigure
Cel mai simplu și maieficient mod de a face acest lucru, este de a urmări în browser, linkul magazinului de la care ne dorim să facem achiziții. „Căutați S” spun specialiștii Visa, referindu-se evident la adresele URL care încep cu Https, ceea ce semnifică din start o conexiune sigură.

3. Activați serviciile de alerte
Majoritatea băncilor oferă asemenea servicii de alerte, fie pe telefon fie prin email, de fiecare dată când se operează o tranzacție din cardul dvs. Dacă nu aveți asemenea servicii, activați-le pentru a putea naviga și plăti în siguranță și pentru a preveni eventualele furturi de date bancare.

4. Fiți atenți la potențialele tentative de phishing
Mare atenție la mesajele și emailurile nesolicitate. Verificați întotdeauna dacă adresa pe care ați intrat este cua devărat cea la care vă așteptați, verificați să nu fi intrat pe o pagină care imită doar pagina oficială a sitului pe care doriți să îl accesați.

5. Folosiți token-uri și servicii de plată cu un singur clic
„Când vă înrolați cardul în telefon și în unele aplicații ale comercianților, datele cardului dvs. sunt adesea înlocuite cu un „token” digital, adică detaliile cardului nu sunt stocate, ceea ce crește nivelul de securitate. Unii comercianți oferă opțiunea de a face plăți cu un singur clic, ceea ce înseamnă că trebuie doar să configurați serviciul, să dovediți că sunteți deținătorul cardului și apoi puteți face cumpărături online simplu, fără a fi nevoie să introduceți detaliile cardului la fiecare plată”, conchid experții Visa.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: