Opinie Deloitte: Cum se poate reduce costul fiscal in perioada pandemiei – aplicarea noilor facilitati si reactivarea celor vechi

Data publicarii: 29-04-2020 | Economie
Restricțiile din această perioadă, atât cele asumate cât și cele impuse de autorități, au pus mare presiune în ultimele săptămâni pe companiile din România, multe dintre ele resimțind din plin efectele negative ale acestora. Timpul de reacție este de aceea esențial, cea mai la îndemână soluție pentru ieșirea din impas fiind facilitatea fiscală.

Recent, Guvernul a adopta o serie de astfel de măsuri menite să vină în ajutorul companiilor care suferă de pe urma situației create de pandemia de Covid-19. Sunt însă și măsuri mai vechi care pot fi la fel de utile în această perioadă, cu condiția să le cunoaștem. Iată și cele mai concludente exemple.

Una dintre măsurile cele mai noi adoptate de către Guvernul României prevede ca societățile care până acum aplicau sistemul de plăți anticipate, să poată trece în acest an la un sistem de calcul real al impozitului pe profit.

„Această măsură vine în sprijinul companiilor ce înregistrează o scădere drastică a profiturilor în acest an și nu dispun de sursele financiare necesare pentru a susține plățile trimestriale în contul impozitului pe profit, la nivelul rezultatelor obținute în anul 2019. Practic, aceste companii vor plăti impozit pe profit în funcție de rezultatele reale din fiecare trimestru al anului 2020 sau nu vor plăti deloc dacă înregistrează pierdere în cadrul unui trimestru” spune Maria Pascu, Senior Manager taxe Directe și Anca Preda, Consultant Senior Taxe Directe la Deloitte românia.

O altă soluție la îndemână în această perioadă, una la fel de nouă precum cea de mai sus, se referă la amânarea plății impozitelor sau stimularea la plată. Dacă inițial s-a acordat o amânare de facto a impozitului pe profit aferent anului 2019, ulterior s-a revenit și cu o măsură de bonificație de 5% pentru companiile mari respectiv 10% pentru companiile mici care se hotărăsc să plătească totuți impozitele, termenul legal fiind mutat până în data de 27 aprilie.

Cât privește legislația aflată deja în vigoare de dinainte de criza generată de pandemie, „pentru contribuabilii care, ca urmare a sistării activităților, nu folosesc temporar o parte din mijloacele fixe amortizabile, există posibilitatea trecerii acestora în regim de conservare, cu sistarea amortizării fiscale, dar păstrarea valorii fiscale a activelor. Această recomandare vine în contextul în care există riscul unor discuții ulterioare, în cadrul controalelor fiscale privind deductibilitatea amortizării unor active pentru perioade în care acestea nu sunt folosite în activitatea economică”, spun cei doi specialiști Deloitte.

Nu trebuie însă să uităm nici de facilitățile fiscale oferite companiilor care sponsorizează ori deducerile oferite ca urmare a unor investiții aplicabile societăților care își doresc să își reconvertească activitatea de producție.