Sondaj PwC: 64% dintre companii pregătesc noi măsuri de siguranță pentru a reporni activitatea, iar 47% vor să aplice permanent munca de acasă

Data publicarii: 08-05-2020 | Economie
În contextul pandemiei de Covid-19 care a condus și la o nouă evaluare a felului și locului în care muncim, mulți angajați fiind nevoiți să lucreze de acasă în ultimele două luni, PwC a realizat un sondaj la nivel mondial, publicat pe data de 28 aprilie, pe un eșantion reprezentativ format din 871 de directori financiari din 24 de țări.

Potrivit informațiilor oficiale furnizate de către reprezentanții PwC, 64% dintre respondenți iau în calcul din ce în ce mai mult siguranța angajaților care urmează a reveni la locurile de muncă și pregătesc măsuri speciale în această direcție. 55% dintre cei chestionați spun că își doresc reconfigurarea spațiilor de lucru pentru a permite distanțarea fizică atât de necesară în această perioadă în vreme ce 22% se gândesc chiar la reducerea spațiilor de birouri.

”Majoritatea companiilor au depășit faza de reacție pe termen scurt față de criza generată de COVID-19, în care s-au concentrat prioritar asupra rezolvării problemelor imediate: siguranța angajaților și supraviețuirea afacerii. Acum trebuie să se gândească cum stabilizează activitatea pentru a funcționa în noua normalitate. O componentă esențială a acestor planuri o reprezintă redeschiderea birourilor, fabricilor și a altor spații de lucru. Din acest motiv, primele două măsuri avute în vedere sunt siguranța la locul de muncă și reconfigurarea spațiilor pentru a asigura distanțarea”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC România.

Mai mult, aproape jumătate din companiile care au participat la studiu (47%), iau în considerare introducerea muncii de acasă permanent pentru anumite categorii de angajați care au roluri ce permit acest lucru în vreme ce un procent de 44% iau în considerare introducerea muncii în ture pentru a diminua expunerea angajaților la riscuri.

Cât privește impactul virusului și a pandemiei asupra afacerilor, se păstrează un nivel de îngrijorare constant, similar cu cel semnalat în sondajul anterior de 70%, liderii companiilor fiind în continuare preocupați de acest lucru, în vreme ce 80% dintre respondenți se așteaptă în continuare la scăderi în ceea ce privește veniturile și profitul.

Cei mai îngrijorați directori financiari sunt cei din industria de retail (75%), care se confruntă cu o reducere la nivelul consumatorilor și a puterii de cumpărare rezultate din scăderea veniturilor. La polul opus se află cei din industria energetică, liderii din acest sector fiind cei mai puțin îngrijorați de aceste probleme, cu un procent semnificativ mai mic, de 57%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: