Saxo Bank: Investitorii retail nu sunt pregatiti pentru volatilitate

Data publicarii: 11-06-2020 | Bursa
Investitorii de retail din Marea Britanie au fost sfătuiți în ultimul deceniu să investească intens, să fie încrezători și să continue să cumpere, în mod special acolo unde sunt scăderi sau corecții, este de părere Charlie White-Thomson, Președinte Saxo Bank Marea Britanie. Aceștia au fost susținuți de dobânzi scăzute și de o politică monetară favorabilă, mulți dintre ei investitn tot în acest context economic cu diferite grade de succes. În consecință, industria de management a patrimoniului și a activelor s-a bucurat de o creștere fără precedent a activelor de gestionat, creștere care a susținut și un preț corespunzător al acțiunilor.

„Deși mantra „investiți tot” în ETF-uri cu costuri mici și în alte instrumente pasive și semi-pasive a funcționat bine în piețele în creștere, în piețele volatile imperativul este diversificarea și administrarea proactivă a riscului. O abordare pasivă față de investiții poate genera automulțumire, iar managerii de patrimoniu și active au ratat o oportunitate semnificativă de a educa și de a oferi clienților lor diversificare. Ar fi trebuit să accepte faptul că portofoliile au mai multe niveluri, inclusiv abilitatea de a face bani atunci când piața scade prin vânzare în lipsă; conservarea capitalului, inclusiv stoparea pierderilor; acoperirea pozițiilor mai mari; instrumente financiare derivate vanilla; un echilibru între fondurile active și cele de indice; folosirea analizei tehnice pentru a ajuta la stabilirea momentului oportun; și puterea efectului de pârghie și a instrumentelor financiare, inclusiv a CFDurilor”, spune Charlie White-Thomson.

În ultimele luni, pandemia de Covid-19 a generat un șoc pe piețele din întreaga lume. În pofida acestui șoc însă, lichidarea recentă de pe piețele de capital a venit la scurt timp după confluența unei serii de factori care au precedat problema sanitară curentă. Printre aceștia putem aminti evaluările exagerate, dependența excesivă de strategiile pasive sau semi-pasive. Astfel, majoritatea managerilor de patrimoniu au înregistrat pierderi sau creșteri minuscule, motiv pentur care aceștia ar trebui să își pună întrebări cu privire la modalitățile prin care pot clădi flexibilitate în portofoliile clienților lor, în viitorul apropiat.

„Construirea unei platforme ce oferă investitorului de retail abilitatea de a cumpăra și vinde instrumente financiare în toate formele lor necesită răbdare, efort și un set de abilități tehnologice puternice”, spune Charlie. „Nu toată lumea va putea sau va dori să o facă, și din acest motiv ar trebui să ne așteptăm să vedem fuziuni și achiziții în spațiul managementului de patrimoniu și investiții în viitor. Din perspectiva reglementării, piața tradițională „cumpără și păstrează” furnizată de firmele de management de patrimoniu și active poate fi mai simplu de reglementat, însă este puțin probabil să fie în beneficiul investitorilor de retail. Având în vedere acest lucru, autoritățile de reglementare vor trebui să fie, de asemenea, satisfăcute de faptul că investitorii de retail vor fi echipați pentru a se confrunta cu o gamă mai amplă de instrumente. Verificarea caracterului adecvat va fi o parte importantă a procesului pentru realizarea acestui lucru”, conchide acesta.

Expertul Saxo consideră că cea mai mare schimbare trebuie să vină chiar de la investitorii de retail. Aceștia ar trebui să înțeleagă că restricțiile au menirea de a-i opri să aibă acces la gama de instrumente care ar ajuta diversificării portofoliului lor și prin urmare, ar trebui să introducă reziliența de performanță.

„Următorul deceniu va oferi investitorului pregătit și educat multe oportunități pentru câștiguri semnificative. Alegerea unui manager de patrimoniu și investiții va conta mult în acest sens. Criza oferă investitorilor retail o oportunitate de a se întreba dacă primesc acces la toate instrumentele și uneltele care le-ar permite să ia decizii de investiții mai bune și să genereze venituri. Managerii de patrimoniu care s-au bazat pe colectarea taxelor pentru a investi pasiv banii clienților lor în capitaluri proprii sau instrumente pasive sau semi-pasive vor afla curând că era inerției s-a terminat - investitorii inteligenți vor începe să voteze cu banii și să caute pășuni noi” spune Charlie White-Thomson.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: