Directorii financiari din Romania se asteapta la o scadere masiva a cererii, la reducerea veniturilor si a numarului de angajati

Data publicarii: 26-06-2020 | Economie
Potrivit rezultatelor studiului CFO Survey România realizat de Deloitte în perioada aprilie-mai 2020, directorii financiari locali au o atitudine destul de pesimistă în ceea ce privește perspectivele economice în perioada imediat următoare. Percepția acestora cu privire la principalii indicatori financiari ai companiilor pe care le conduc s-a schimbat semnificativ după lunile marcate de pandemia de Covid-19, principala îngrijorare a lor fiind legată de scăderea cererii.

Astfel, 73% dintre directorii financiari participanți la studiu, și-au manifestat îngrijorări față de scăderea cererii interne, în vreme ce 45% au discutat despre cererea externă. Ponderea celor care se așteaptă la o scădere a veniturilor este destul de mare, 67% dintre directorii financiari punându-se de acord în această privință. Aceste procente par cu atât mai mari cu cât la finele anului 2019, 78% dintre conducătorii de companii din România se așteptau la o creștere a veniturilor în acest an, potrivit aceluiași studiu.

În condițiile sociale și economice actuale, directorii financiari iau în calcul pentru următoarele 12 luni o strategie de reducere a costurilor (58%), o mică parte dintre ei prevăzând o creștere organică (13%). În același timp, doar 9% dintre aceștia prevăd o creștere a investițiilor în lunile care urmează, proporția celor care prevăd o scădere a numărului de angajați fiind de 44%.

„Incertitudinea este în mod tradițional menționată ca un factor principal de risc de către participanții la studiul Deloitte CFO Survey, însă, în contextul actual, nu mai puțin de șapte din zece directori financiari resimt foarte intens această tensiune. Companiile din sectorul tehnologie, media și telecomunicații sunt singurele care resimt un nivel de incertitudine obișnuit, conform studiului. Acest context duce, în mod natural, la aversiune aproape unanimă, de 96%, față de riscuri. Astfel, prioritățile directorilor financiari pe termen scurt sunt protejarea angajaților, creșterea lichidității și a eficienței operaționale, reducerea riscurilor, inclusiv a celor cibernetice, o comunicare adecvată pentru a menține încrederea angajaților, a clienților și a investitorilor și, nu în ultimul rând, implementarea unor planuri de redresare adecvate pentru a răspunde incertitudinilor cauzate de pandemia COVID-19”, a declarat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.

De asemenea, 75% dintre respondenți s-au arătat pesimiști cu privire la viitorul apropiat, majoritatea dintre ei așteptându-se ca evoluția companiei pe care o conduc să sufere în lunile următoare, puternic afectată de pandemia de Covid-19. Nici măsurile luate la nivel de administrație publică și de stat nu sunt primite cu optimism, 58% dintre directorii financiari considerându-le ca fiind mult mai puțin eficiente decât cele luate de celelalte state europene.