Opinie Deloitte: O gura de oxigen pentru industria HoReCa. Cum se aplica noile facilitati fiscale?

Data publicarii: 10-07-2020 | Economie
Economia a fost relansată, restricțiile impuse ca urmare a pandemiei de Covid-19 au fost relaxate treptat, contribuabilii din industria hotelieră și a serviciilor alimentare (HoReCa) redobândind permisiunea de a-și relua activitatea în măsura în care sunt de acord să respecte anumite restricții esențiale pentru sănătatea publică.

Odată cu relaxarea și redeschiderea unităților de alimentație publică și de găzduire, autoritățile au anunțat și o serie de facilități fiscale pentru acest sector, facilități în cazul cărora rămân însă câteva neclarități în ceea ce privește aplicabilitatea. Având în vedere că termenul pentru plata impozitului specific datorat, care este confirmat pentru data de 25 iulie, se apropie vertiginos, au fost adoptate și o serie de măsuri menite să vină în completarea celor anterioare pentru această ramură a economiei.

Astfel, proiectul de ordonanță de urgență publicat la data de 16 iunie 2020 pe situl Ministerului de Finanțe prevede faptul că contribuabilii obligați la plata unui impozit în baza legii 170/2016 specific acestor activități, nu datorează acest impozit pentru o perioadă de 90 de zile pe parcursul anului curent, facilitate care se acordă fără a fi nevoie ca contribuabilii să îndeplinească anumite condiții. Prin urmare, pentru acest an, contribuabilii HoReCa vor plăti un impozit specific de maximum 75% din valoarea calculată pentru anul întreg.

„Măsura nou adoptată se cumulează cu cele anterioare, astfel încât contribuabilii beneficiază de scutirea impozitului specific anual și pentru perioada în care și-au întrerupt total sau parțial activitatea din cauza deciziilor impuse pe timpul stării de urgență, de aproximativ două luni, respectiv 60 de zile. Astfel, firmele din domeniu pot beneficia de scutire de la plata impozitului specific pentru o perioadă totală de până la 150 de zile pe parcursul acestui an, ceea ce reprezintă o reducere anuală de aproape 42%”, scriu Elena Geageac, Senior Manager Taxe Directe și Anca Preda, Consultant Senior Taxe Directe, la Deloitte România.

Proiectul de Ordonanță prevede de asemenea acordarea unei bonificații pentru contribuabilii din industria ospitalității care datorează și un impozit pe profit de zece procente pentru trimestrele 2 și 3 din acest an în cazul în care aceștia efectuează plata în termenele prevăzute de lege.

Pe de altă parte, „pentru a stimula investițiile în acest domeniu, un alt subiect care ar trebui tratat cu prioritate de către autorități este cel referitor la faptul că jucătorii din HoReCa, plătitori de impozit specific, nu pot beneficia de directiva europeană privind sistemul comun de impozitare aplicabil societăților-mamă și filialelor, ca orice alt contribuabil, în cazul distribuirii de dividende către societatea mamă, care prevede exceptarea dividendelor de la impozitare”, scriu cele două experte Deloitte.

„Astfel, ținând cont de interesul manifestat pentru această industrie, autoritățile ar putea completa măsurile de sprijin pentru contribuabilii din domeniu prin corectarea legislației fiscale în vederea eliminării discriminării în ceea ce privește aplicarea directivei, cauzată de regimul fiscal aplicabil jucătorilor din industria HoReCa. În acest fel, ar putea stimula companiile-mamă nerezidente să acorde o mai mare importanță investițiilor în afacerile din România”, conchid ele.